Na Ponikvi praznovali že 10. Slomškov dan

Prejemniki Slomškovih priznanj in organizatorji - foto - J. Potrpin Prejemniki Slomškovih priznanj in organizatorji - foto - J. Potrpin

V soboto, 28. septembra 2013, je na Ponikvi potekalo tradicionalno srečanje učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev.

Društvo katoliških pedagogov Slovenije, Slovenski katehetski urad in Župnija Ponikva so v sodelovanju z OŠ Blaža Kocena Ponikva ter Komisijo za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci pripravili 10. Slomškov dan, ki je bil tokrat organiziran tudi kot dan katoliškega šolstva na Slovenskem. Blaženi A. M. Slomšek je izbran kot zavetnik slovenskih učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev in vsako leto v bližini njegovega praznika poteka tudi njihov shod. Srečanja so se udeležili zaposleni v katoliških vzgojno-izobraževalnih ustanovah, člani Društva katoliških pedagogov Slovenije, kateheti, starši in drugi posmaezniki. Zbralo se je skoraj 500 udeležencev.

Srečanje z naslovom Po boljših ljudeh skrbimo za boljše čase se je začelo ob 8.30 na Slomu in se zaključilo ob 15.30 na Osnovni šoli Ponikva. Dopoldanski del je bil romarsko obarvan, udeleženci so romali po poti od Slomškove rojstne hiše do cerkve na Ponikvi, kjer je bila sv. maša. Daroval jo je dr. Ivan Štuhec ob somaševanju drugih duhovnikov. Nagovor dr. Štuheca si lahko preberete tukaj.

Drugi del dneva je potekal v telovadnici OŠ Blaža Kocena Ponikva, kjer je bilo zanimivo strokovno predavanje dr. Zorana Milivojevića o pasteh in izzivih permisivne vzgoje. Sledila je priložnostna akademija s podelitvijo Slomškovih priznanj in naziva častnega članstva v DKPS. Letošnji prejemniki Slomškovih priznanj so Irena Snoj, mag. Ludvik Mihelič in s. Magdalena Cimerlajt, naziv častnega člana v letu 2013 pa je prejel dr. Alojzij Slavko Snoj. Slomškov dan se je zaključil z druženjem ob kosilu.