Msgr. Milan Stipić imenovan za škofa križevske eparhije

8.9.2020 Ekumenizem
Msgr. Milan Stipić in papež Frančišek - Foto: https://www.krizevacka-eparhija.com Msgr. Milan Stipić in papež Frančišek - Foto: https://www.krizevacka-eparhija.com

Papež Frančišek je na praznik Marijinega rojstva, 8. septembra 2020, za katoličane vzhodnega obreda v Sloveniji, na Hrvaškem ter Bosni in Hercegovini imenoval msgr. Milana Stipića, ki je od leta 2019 opravljal nalogo apostolskega administratorja križevske eparhije.

Predsednik Slovenske škofovske konference nadškof Stanislav Zore je msgr. Stipiću poslal čestitko ob imenovanju ter mu v imenu Katoliške cerkve v Sloveniji zaželel obilo blagoslova pri delu. Msgr. Stipić je novembra lani obiskal Ljubljano kot delegat Hrvaške škofovske konference na plenarnem zasedanju SŠK.

Grško-katoliški župniji v Metliki in Dragah
Križevsko eparhijo je leta 1777 na zahtevo cesarice Marije Terezije ustanovil papež Pij VI. (1775-1799), kot sufragansko škofijo latinske škofije Zagreb, danes pa je pristojna za grško-katoliške vernike na kanonskem območju Slovenije, Hrvaške in Bosne. Osem duhovnikov, od tega dva redovna, po cerkvenih statističnih podatkih oskrbuje okoli 22.000 vernikov v 44 župnijah. Škofovski sedež je od leta 1966 v Zagrebu. Eparhiji pripada tudi 60 redovnic bazilijank. V Sloveniji imamo dve župniji v Metliki in Dragah ter skupnosti v Novem mestu in Ljubljani.

Škof Stipić eden izmed desetih najmlajših škofov na svetu
Novo imenovani škof Stipić se je rodil 28. decembra 1978 v Bosanskem Novem v Bosni in Hercegovini, med vojno na Balkanu pa je prišel na Hrvaško. Leta 1997 je vstopil v grško-katoliško bogoslovno semenišče v Zagrebu in je študiral bogoslovje na tamkajšnji katoliški fakulteti. Leta 2003 je v stolni cerkvi Presvete Trojice v Križevcih prejel duhovniško posvečenje in zatem prevzel vodenje župnije Žumberak jugozahodno od Zagreba. Leta 2007 je postal nadduhovnik in pastoralni skrbnik grško-katoliških občestev v Dalmaciji. Lansko leto ga je papež imenoval za upravitelja eparhije Križevci.

S škofovskim imenovanjem na letošnji mali šmaren je škof Stipić postal eden izmed desetih najmlajših škofov na svetu.

 

Povzeto po spletni strani Družine.