Motu proprio papeža Frančiška o postopkih ugotavljanja ničnosti zakona

8.9.2015 Katoliška Cerkev Družina, Papež Frančišek

Na tiskovnem uradu Svetega sedeža so danes predstavili dve apostolski pismi motu proprio datae papeža Frančiška z naslovoma Mitis Iudex Dominus Iesus in Mitis et misericors Iesus. Dokumenta se nanašata na reformo kanonskega postopka o primerih ugotavljanja ničnosti zakona, ki ga določata Zakonik cerkvenega prava in Zakonik prava vzhodnih Cerkva.

Kot beremo na začetku motu propria, je skrb za zveličanje duš spodbudila rimskega škofa, da ponudi ta dokument o reformi škofom, ki z njim delijo nalogo Cerkve, da varuje edinost vere in discipline, ki se nanaša na zakon, temelj in izvor krščanske družine. Papež Frančišek po sledi svojih predhodnikov nadaljuje delo, ki je bilo spodbujeno z izredno sinodo o družini lansko leto in ustanovitvijo posebne komisije. Poudarja, da namen dokumenta ni spodbujati ničnost zakonov, ampak pospešiti postopke za ugotavljanje ničnosti. In to tudi zaradi velikega števila vernikov, ki so pogosto daleč od pravnih struktur Cerkve zaradi fizične in moralne oddaljenosti.

Papeževi apostolski pismi torej uvajata hitrejše in dostopnejše postopke, kar je predlagala tudi zadnja škofovska sinoda o družini, da srce vernikov, ki čakajo na razjasnitev svojega stanu, ne bi bilo predolgo časa obteženo s sencami dvoma, zapiše papež. Postopki o ničnosti bodo še naprej obravnavani po pravni poti in ne administrativni, da bi se tako v največji meri zaščitilo resnico svete zveze.

Da bi postopek bil hitrejši, bo po novem dovolj le ena razsodba in ne več dve soglasni, kot je to bilo do sedaj. Edini sodnik v posamezni Cerkvi je krajevni škof, ki pa lahko ustanovi sodišče, da sodi v njegovem imenu. Elementi, ki pomagajo pri skrajšanju postopkov o ničnosti zakona so naslednji: en sam sodnik, ki je škof škofije; postopek za ničnost vložita obe strani, in morata torej obe biti prepričani o ničnosti zakona; dokazi v obliki prič in dokumentov morajo biti očitni in morajo jasno pokazati ničnost.

Med drugim papež v motu propriu izpostavi zastonjskost postopkov, da bo Cerkev kot velikodušna mati vernikov na tem področju, tesno povezanim z zveličanjem duš, izkazala zastonjsko Kristusovo ljubezen, ki nas je vse zveličala.

Na tiskovni konferenci so sodelovali člani posebne komisije za reformo kanonskih zakonskih procesov: msgr. Pio Vito Pinto, dekan rimske rote, ki je tudi predsednik komisije; kardinal Francesco Coccopalmerio, predsednik Papeškega sveta za pravna besedila; Dimitrios Salachas, apostolski eksarh v Atenah za grške katoličane bizantinskega obreda; msgr. Luis Francisco Ladaria Ferrer, tajnik Kongregacije za nauk vere; msgr. Alejandro W. Bunge z rimske rote, p. Nikolaus Schöch z vrhovnega sodišča apostolske signature.

 

Vir: Radio Vatikan.