Molitvena osmina za edinost kristjanov

7.1.2014 Katoliška Cerkev Cerkev v Sloveniji, Ekumenizem

2. vatikanski vesoljni cerkveni zbor (1962–1965) je v Odloku o ekumenizmu zapisal: »Pospeševati obnovitev edinosti med vsemi kristjani, to je eden izmed glavnih ciljev koncila. Kristus Gospod je namreč ustanovil eno in edino Cerkev … Razdeljenost čisto gotovo nasprotuje Kristusovi volji, je svetu v pohujšanje in v škodo najsvetejši stvari, namreč oznanjevanju evangelija vsemu stvarstvu« (E 1).

Koncil je posebej izpostavil pomen »duhovnega ekumenizma«, ki vključuje »spreobrnjenje srca in svetost življenja skupaj z zasebnimi in javnimi molitvami za edinost kristjanov«. Duhovni ekumenizem je »duša vsega ekumenskega gibanja«.

Ko se torej leto za letom v molitveni osmini zbiramo k maši in molitvam, izpolnjujemo željo celotne Cerkve. Srečujemo se tudi z verniki in predstavniki drugih Cerkva, saj je »dovoljeno in celo zaželeno, da se katoličani združujejo k molitvi« skupaj z njimi (E 8).

V tednu molitvene osmine za edinost kristjanov bo v sredo, 21. januarja 2015, ob 18.00 ekumensko srečanje v cerkvi Svete Trojice, pri uršulinkah v Ljubljani. Udeležili se ga bodo štirje škofje: evangeličanski škof Geza Filo, makedonski pravoslavni metropolit Pimen, srbski pravoslavni metropolit Porfirij iz Zagreba in ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Po somaševanju, ki ga bo vodil nadškof Zore, pela pa bosta zbor ljubljanskih bogoslovcev in družin iz Marijinega dela, bodo škofje nagovorili zbrane vernike iz vseh štirih skupnosti.