Maša zadušnica za pokojnega zaslužnega papeža Benedikta XVI. v ljubljanski stolnici

Foto: Rok Mihevc / SŠK Foto: Rok Mihevc / SŠK

V petek, 6. januarja 2023, je v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja potekala maša zadušnica za pokojnega zaslužnega papeža Benedikta XVI.

Med pridigo je prof. dr. Anton Štrukelj izpostavil lik treh modrih – svetih treh kraljev – ki so se prišli poklonit novorojenemu Odrešeniku z besedami, da: »za modre ni bilo pomembno, kaj ljudje govorijo, kaj pravi javno mnenje, ki se skoraj vsak dan spreminja. Zanje je bilo pomembno, kar je resnično. Hoteli so najti pravo življenje. Prav danes je potreben pogum, da živiš vero Cerkve, potreben je pogum, da si kot kristjan »tujec in popotnik na tem svetu«. Tukaj nimamo stalnega bivališča, ampak iščemo prihodnje. Hvaležni smo sicer za lepo domovino, ki je lepa prav v tem, da je kažipot k Večnemu.« Ob tem se je navezal na pokojnega zaslužnega papeža Benedikt XVI., ki »je pred Kralja nebes in zemlje položil neminljive darove svojega duha. Kot pastir, učitelj in teolog, kot koncilski izvedenec in prefekt kongregacije za verski nauk je odločilno sooblikoval cerkvene dokumente. Sam je rekel: »Nikoli nisem poskušal ustvariti kakega lastnega sistema, kake posebne teorije. Hočem preprosto misliti skupaj z vero Cerkve, to je skupaj z velikani vere, s svetniki.« Ustvarjal je teologijo po vzoru cerkvenih očetov. Poudarjal je: Cerkev ni naša, Cerkev je Kristusova! Nobene »naše Cerkve« ne poznamo. Kajti 'od nas narejena Cerkev ne bi bila nikakršno upanje!'.«

Svete maše so se udeležili slovenski nadškofje in škofje, apostolski nuncij v Sloveniji, duhovniki, višji redovni predstojniki in predstojnice, predstavniki političnega in družbenega življenja, predstavniki diplomatskega zbora, predstavniki verskih skupnosti ter številni verniki.

Pri sveti maši sta sodeloval zbor in orkester pod vodstvom Gregorja Klančiča, ki sta izvedla Mozartov Requiem.

Zvočni posnetek svete maše.