Križev pot v rimskem koloseju

3.4.2015 Rim, Italija Papež Frančišek, Velika noč

Veliki petek Gospodovega trpljenja
Kolosej, Rim, 3. april 2015

 

KRIŽ, SIJAJNI VRHUNEC LJUBEZNI BOGA, KI NAS VARUJE
Tudi mi smo poklicani za varuhe ljubezni
Premišljevanja: msgr. Renato Corti, upokojeni škof iz Novare

 

UVOD

Bilo je 19. marca 2013. Papež Frančišek je bil le nekaj dni pred tem izvoljen. Imel je homilijo o sv. Jožefu, Marijinem in Jezusovem »varuhu« (prim. Mt 1,24): njegov slog so zaznamovale obzirnost, ponižnost, tihota, nenehna prisotnost in popolna zvestoba.

Na križevem potu, ki ga začenjamo, se bomo nenehno sklicevali na dar, ko nas varuje Božja ljubezen, zlasti ljubezen križanega Kristusa, in na nalogo, da smo, ko pridemo na vrsto, tudi mi iz ljubezni varuhi vsega stvarstva, vsakega človeka, še posebej ubogih, samega sebe in naših družin, da bo zasijala zvezda upanja.

Pri tem križevem potu želimo sodelovati v globoki povezanosti z Jezusom. Pozorni bomo na to, kar piše v evangelijih, in bomo preudarno razbirali nekatera čutenja in misli, ki bi mogli prebivati v Jezusovem duhu in srcu v teh urah preizkušnje.

Obenem se bomo pustili izzvati nekaterim življenjskim okoliščinam, ki v dobrem in slabem zaznamujejo naše dneve. Tako bomo izrazili nekakšen odmev, ki naj razkrije naše hrepenenje, da bi storili kak korak v smeri posnemanja našega Gospoda Jezusa Kristusa v njegovem trpljenju.

Oče,
ki si hotel rešiti vse ljudi
s smrtjo in križem svojega Sina,
podeli nam, ki smo na zemlji spoznali
njegovo skrivnost ljubezni,
da z besedami in dejanji postanemo njegove priče
v vsakdanjem življenju z vsemi tistimi,
ki nam jim pošiljaš na pot.
Po Kristusu, našem Gospodu.
Amen.

Celotno besedilo je objavljeno na spletni strani Radia Vatikan.