Kraji, ki jih bo v Afriki obiskal papež Frančišek

25.11.2015 Kenija, Uganda in Srednjeafriška republika Afrika , Potovanje, Papež Frančišek

Papež Frančišek danes, 25. novembra 2015, začenja svoje enajsto mednarodno apostolsko potovanje, namenjeno afriški celini.

Kraji v Keniji: Univerza v Nairobiju, šola sv. Marije, četrt Kangemi

Njegova prva postaja je Kenija. Med kraji, ki jih bo obiskal v prestolnici Nairobi, bo kampus univerze. Tam bo jutri dopoldne daroval sveto mašo. Kampus je povezan z dvema parkoma. Kraj tako lahko sprejme približno milijon oseb. Eden od parkov, in sicer Uhuru park, je bil med drugim prizorišče, na katerem je svete maše daroval papež Janez Pavel II. med svojimi obiski kenijskega glavnega mesta v letih 1980, 1985 in 1995. Univerza v Nairobiju je bila ustanovljena leta 1956 in je najstarejša v Keniji. Sprva je bila del Univerze Vzhodne Afrike, od leta 1970 pa deluje kot neodvisna ustanova. Danes ima približno 22 tisoč študentov.

Prav tako jutri se bo papež srečal z duhovniki, redovniki, redovnicami in semeniščniki. To srečanje se bo odvilo na športnem igrišču šole sv. Marije (St. Mary School). Gre za šolo, ki jo vodi nadškofija. Ustanovljena je bila leta 1939. Namenjena je osnovni in srednji izobrazbi fantov. Učence in dijake še zlasti spodbuja, da se udeležujejo obšolskih dejavnosti, športnih, glasbenih ali gledaliških. Šolske športne ekipe so poznane pod vzdevkom »Svetniki«.

V revni četrti Kangemi, kamor bo sveti oče odšel v petek zjutraj, stanuje okoli 250 tisoč oseb. Med njimi deluje skupnost jezuitov, ki vodijo župnijo sv. Jožefa Delavca. V župniji so med drugim odprli dispanzer, višji tehnični inštitut, center za matere v stiski, mrežo za otroke, katerih starši so umrli zaradi Aids-a. V župnijski cerkvi se bo papež srečal tudi s predstavniki prebivalstva sedmih drugih revnih mestnih četrti v Nairobiju. V le-teh namreč prebiva 60 odstotkov vseh prebivalcev. Večinoma gre za priseljence s podeželja, ki so prišli v mesto v želji, da bi našli delo, a se je v večini primerov njihova situacija še poslabšala. V Kangemiju je približno 20 tisoč katoličanov.

Kraji v Ugandi: Munyonyo, Namugongo, Dom ljubezni, katedrala v Kampali

V petek popoldne bo papež Frančišek odšel v Ugando. Med pomenljivimi kraji, ki jih bo obiskal, je prvi na programu Munyonyo. To je mesto, kjer se je kralj Mwanga odločil za poboj kristjanov in kjer so bili ubiti prvi štirje ugandski mučenci. To se je zgodilo 25. in 26. maja 1886. Med ubitimi je bil sv. Andrej Kaggwa, zavetnik učiteljev in še posebej ugandskih katehetov. Le-ti se tako vsako leto tradicionalno zberejo okoli svetišča v Munyonyu, kjer se nahaja njegov grob.

Z mučenci je povezan tudi kraj Namugongo, kjer bo papež v soboto zjutraj obiskal anglikansko in katoliško svetišče mučencev. Tu je bila obsojena, mučena in ubita večina ugandskih mučencev. Anglikansko svetišče Nakiyanja svoje dokončne oblike še nima. Trenutni kompleks sestavljajo zgradba, kjer so hranjeni posmrtni ostanki ubitih, kapela mučencev, in muzej. Katoliško svetišče v Namugongu pa je med drugim kraj, kjer se hrani spomin na sv. Karla Lwango, ki je bil zažgan živ. Na kraj njegovega mučeništva že od samega začetka prihajajo množice romarjev. Dan spomina na ugandske mučence je 3. junij. Glavni oltar svetišča je leta 1969 med svojim obiskom v Ugandi posvetil papež Pavel VI.

Frančišek se bo v soboto popoldne zaustavil v Domu ljubezni v Nalukolongu. Dom je leta 1978 ustanovil kardinal Emmanuel Kikwanuka Nsubuga. Zaupal ga je v skrb sestram usmiljenega Samarijana, inštituta, ki ga je prav tako sam ustanovil dve leti prej. V ustanovi prebiva okoli sto revežev različnih verstev in starosti, za katere njihove družine niso bile zmožne skrbeti ali so bili najdeni na ulici.

Katedrala v Kampali, kjer se bo papež zaustavil v soboto zvečer, je kraj, kjer je Pavel VI. med svojim obiskom zaključil sinodo afriških škofov. Zaradi svojega mesta na vrhu enega od sedmih gričev, na katerih je bilo zgrajeno ugandsko glavno mesto, je katedrala vidna s katerekoli točke v Kampali.

Kraji v Srednjeafriški republiki: taborišče St. Sauveur, FATEB, mošeja

Med kraji, ki jih bo papež Frančišek obiskal v Srednjeafriški republiki, naj omenimo begunsko taborišče St. Sauveur v Banguiju. Gre za enega od petih velikih in neštetih drugih manjših begunskih taborišč v prestolnici, v kateri se trenutno nahaja najmanj 75 tisoč beguncev. Po drugih podatkih se njihovo število giblje okoli 400 tisoč. Prebivajo v plastičnih šotorih, večinoma namenjenih več družinam skupaj. Taborišče je razdeljeno na 12 četrti. Vsaka ima svojega odgovornega in dva svetovalca. Za organizacijo celotnega taborišča skrbi odbor, ki ga sestavljajo predsednik, generalni tajnik in paznik. Različne ekipe skrbijo še za varnost v dnevnem in nočnem času, čistočo ter raztovarjanje živil.

V nedeljo se bo papež Frančišek srečal z evangeličani. In sicer na evangeličanski teološki fakulteti (FATEB). Ta je bila uradno ustanovljena leta 1974, prve študente je sprejela tri leta kasneje, danes pa je na fakulteti okoli 80 študentov, ki prihajajo iz 21 afriških držav.

Osrednjo mošejo Koudoukou bo sveti oče obiskal v ponedeljek zjutraj. Tam se bo srečal z muslimansko skupnostjo. Gre za najpomembnejšo mošejo v Banguiju. Kraj je globoko zaznamovan s sporom med kristjani in muslimani v Srednjeafriški republiki. V zadnjem obdobju je bil prizorišče nasilja, mošeja je bila večkrat zaporedoma tarča napada in deloma uničena. A obenem je tudi kraj povezovanja in medverskega sodelovanja, ki se izraža preko medsebojne solidarnosti.

 

Vir: Radio Vatikan.