Koledar slovesnosti svetega očeta v velikem tednu 2016

9.3.2016 Vatikan Papež Frančišek, Velika noč
Papež Frančišek na veliko soboto 2014 - Foto: splet Papež Frančišek na veliko soboto 2014 - Foto: splet

Vatikanski urad za bogoslužne obrede, ki ga vodi msgr. Guido Marini, je objavil koledar liturgičnih slovesnosti, ki jih bo papež Frančišek vodil med letošnjim velikim tednom v Vatikanu.

Cvetna nedelja, 20. marec
Na cvetno nedeljo, 20. marca, bo papež Frančišek na Trgu sv. Petra blagoslovil palme in oljčne vejice ter po procesiji daroval sveto mašo. Slovesnost se bo začela ob 9.30. Ta dan bo sicer zaznamoval tudi 31. svetovni dan mladih, ki se bo na mednarodni ravni praznoval julija v Krakovu. Letošnja tema je: Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli (Mt 5,7).

Veliki četrtek, 24. marec
Na veliki četrtek, 24. marca, bo papež v vatikanski baziliki ob 9.30 daroval krizmeno sveto mašo. Somaševali bodo kardinali, patriarhi, nadškofje, škofje in duhovniki, ki so navzoči v Rimu.

Veliki petek, 25. marec
Bogoslužje velikega petka, ko se spominjamo Jezusovega trpljenja in smrti, se bo v baziliki sv. Petra začelo ob 17. uri. Obred sestavljajo besedno bogoslužje, češčenje križa in obhajilo. Kasneje, ob 21.15, bo papež Frančišek v rimskem Koloseju vodil tradicionalni križev pot. Na koncu bo zbrane vernike nagovoril in jim podelil apostolski blagoslov.

Velika sobota in velika noč, 26. in 27. marec
Na veliko soboto, 26. marca, bo papež Frančišek v baziliki sv. Petra vodil velikonočno vigilijo. Začela se bo ob 20.30. Papež bo v atriju najprej blagoslovil ogenj, nato bo v procesiji skupaj s kardinali, škofi in duhovniki odšel v baziliko, kjer bo sledilo besedno, krstno in evharistično bogoslužje.

V nedeljo, na veliko noč, 27. marca, bo papež Frančišek ob 10. uri na Trgu sv. Petra daroval sveto mašo. Po koncu le-te bo sledil blagoslov Urbi et Orbi, ki ga bo sveti oče podelil z osrednje lože bazilike.

 

Vir: Radio Vatikan.