Kardinal Baldisseri pred prihajajočim zasedanjem sinode: O družini bomo govorili brez strahu

30.9.2014 Katoliška Cerkev Družina, Škofovska sinoda

Le nekaj dni nas loči od začetka tretjega izrednega generalnega zasedanja škofovske sinode. Kot je znano, bo potekalo od 5. do 19. oktobra 2014 v Vatikanu na temo Pastoralni izzivi družine v kontekstu evangelizacije. O družini se bo govorilo brez strahu, da bi se prispelo do resnice, kot je za Agencijo Sir povedal generalni tajnik sinode, kardinal Lorenzo Baldisseri.

V zadnjih mesecih se je v javnosti veliko govorilo o določenih vprašanjih, okoli katerih so se razvile polemične razprave, predvsem kar se tiče prejemanja obhajila ločenih oseb. »Potrebno je ohranjati vedro, preudarno in umirjeno razpoloženje,« trdi kardinal. Pred sinodo so se namreč vnele goreče razprave o nekaterih temah, ki so našle zaledje v nekaterih duhovnikih, mediji pa so jih še bolj razpihovali. »Izraziti svoje mnenje je pozitivno, a pomembno je to storiti na civiliziran način in s konstruktivnim čutom,« dodaja kardinal Baldisseri in pripomni, zakaj ne bi govorili še o poligamiji, mešanih zakonih in revščini vseh vrst, ki pogosto povzroča ločitve. O vsem tem se bo namreč razpravljalo med zasedanjem sinode, predvsem pa o tem, kako najti pravilni jezik, s pomočjo katerega bi mladim posredovali lepoto evangelija družine.

Kardinal tudi poudari, da kadar se razpravlja o določenih temah, tudi občutljivih, je cilj to, da se na svetlo postavi določena tema in se vsem omogoči, da izrazijo svoje poznavanje in prepričanje. Pogosto je bilo povedano, da je nauk Cerkve o zakonu in družini opisan in pojasnjen v uradnih cerkvenih dokumentih. Usmiljenje in odpuščanje sta v središču nauka Cerkve in ju pogosto izpostavlja papež Frančišek kot resnico, ki mora spremljati vse okoliščine in vse kontekste človekovega življenja.

Na vprašanje, ali bodo razprave med zasedanjem zares odprte za soočanja, generalni tajnik sinode odgovarja, da papež pogosto poudarja, da je pomembno povedati svoje mnenje, brez strahu in sumničavosti. »Vera je živa in se uteleša v konkretnih osebah. Trud Cerkve in pastoralnih delavcev jo v njeni celovitosti postavlja na doseg ljudi, s preprostostjo in iskrenostjo. Čutiti se svobodni v izražanju tistega, v kar verjamemo ali v kar dvomimo, kaže na značilnost, po kateri se človek razlikuje od drugih ustvarjenih bitij; in to človeka dela odgovornega pred Bogom in pred ljudmi.« Kot potrdi kardinal, razprava na sinodi bo odprta, soočenja bodo in udeleženci so v svojih različnih funkcijah poklicani, da iščejo resnico, ki ni nek abstraktni koncept, sad filozofske ali teološke špekulacije, ampak je oseba Kristus, Bog Človek, zgodovinski človek in Sin Očetov. Tu je treba začeti. »Prvi evangelizator je Jezus, ki se je podal na ceste in se dal spoznati preko besed in znamenj ter na koncu s pričevanjem življenja,« poudari kardinal.

Spomni tudi, da bo na sinodi sodelovalo trinajst zakonskih parov iz različnih držav, tudi tistih, kjer je vojna. »Njihova navzočnost je najprej pričevanje konkretnega življenja, ki se bo postavilo v ospredje lepoto življenja vere, ta pa je bistvena za uspešen zakon in družino,« še izpostavi Baldisseri in spomni, da sta zakon in družina temeljni izraz družbe, za kristjana pa domača Cerkev.

 

Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan.