Izjava Nadškofije Ljubljana ob izvolitvi novega papeža

14.3.2013 Vatikan Papež Frančišek
Zemljevid Nadškofije Ljubljana Zemljevid Nadškofije Ljubljana

Veseli smo, da so se kardinali tako hitro zedinili pri volitvah novega papeža. Odstop Benedikta XVI. nas je presenetil, njegovi razlogi za odstop so bili razumljivi.

V času pred volitvami so bili kot najbolj verjetni kandidati imenovani različni kardinali. Lahko smo prebrali in slišali naštevanje, kakšne lastnosti bi moral imeti novi papež. Pričakovanja so bila velika.

Katoličani smo prepričani, da izbira papeža ni samo človeško delo, v času pred volitvami smo veliko molili. Vsak papež je človek za svoj čas. Kako smo bili razočarani, ko je bil izvoljen kardinal Roncalli in kaj vse je naredil kot Janez XXIII.

Ker prihaja novi papež iz Argentine, gotovo pozna tudi močno slovensko skupnost, ki odlično ohranja slovenske korenine. Iz slovenske skupnosti izhajata v Argentini dva škofa. Na vsakem človeku lahko najdemo kakšne slabosti. Od vsakega posameznika je odvisno, v kakšni luči gleda druge. Če nekoga sprejemamo z ljubeznijo, ga vidimo v najlepši luči. Po naših cerkvah bomo za novega papeža z veseljem zapeli zahvalno pesem Tebe Boga hvalimo.


Nadškofija Ljubljana