Izjava nadškofa Alojzija Cvikla ob obisku poplavljenih območji na Koroškem

9.8.2023 Črna na Koroškem Dobrodelnost, Škofija Maribor, Neurja 2023

V času, ko so se ljudje v naših krajih spopadali z vodno ujmo sem bil na SDM v Lizboni. Težko mi je bilo, da sem bil daleč od ljudi, ki trpijo. Tistim, katerim sem lahko, sem poslal sporočilo bližine. Danes pa mi je uspelo, da sem se lahko osebno podal, skupaj z vodstvom Nadškofijske karitas Maribor in dvema polnima kombijema stvari, na pot od Raven, Prevalj do Črne na Koroškem.

Tako sem na lastne oči videl tragedijo, ki je zadela ljudi in se z ljudmi tudi pogovarjal. V Črni na Koroškem sem srečal go. županjo in predsednico države. Osebno se me je zelo dotaknila tragedija, ki je zadela te  ljudi. Mi pa daje upanje to, da sem videl veliko solidarnosti in medsebojne pomoči. Ta solidarnost in pomoč  pa je sposobna premagati še tako veliko tragedijo in začeti pisati novo zgodbo. Nadškofijska karitas Maribor bo z vodstvi Župnijskih karitas poiskala načine in poti, da bo pomoč prišla v najkrajšem možnem času do ljudi.

Slovenski škofje pa smo povabili vse Slovence, »da stopimo skupaj, se povežemo v solidarnosti, se konkretno zavzamemo za vse ranljive ter za vse, ki so v strahu zaradi fizičnih nevarnosti; predvsem pa spet obudimo vero in zaupanje v Božjo bližino in pomoč.« Župnije smo že povabili, naj nabirko pri svetih mašah prihodnjo nedeljo, 13. avgusta 2023, namenimo za prizadete v neurjih. Prav tako smo prosili vse, ki imajo proste kapacitete v bližini prizadetih krajev h gostoljubnosti do ekip mladih prostovoljcev v okviru Mlade Karitas, ki potrebujejo namestitev za opravljanje svojega dela.

Skupaj bomo uspeli.

Težko je v križu in trpljenju prepoznati Božjo voljo. Vendar so trenutki trpljenja najbolj rodovitni. Kot voda, ki odteka bo tudi to trpljenje prešlo. Naj se pokaže naša bratska in sestrinska ljubezen.

Bog vas blagoslovi.

 

Msgr. Alojzij Cvikl
Mariborski nadškof metropolit