Geslo, logo in program papeževega obiska v Milanu 25. marca

25.3.2017 Milano (Italija) Papež Frančišek, Potovanje
Logo obiska v Milanu - Foto RV Logo obiska v Milanu - Foto RV

»V tem mestu imam veliko svojih ljudi, pravi Gospod.« (Apd 18,10) Ta stavek iz Apostolskih del je kardinal Angelo Scola izbral za geslo obiska papeža Frančiška v milanski nadškofiji, ki bo potekal v soboto, 25. marca, prihodnje leto. V pripravi na ta dogodek so v Milanu poleg gesla objavili tudi logo in uradne plakate s programom obiska, ki jih bodo razdelili po 1.107 župnijah nadškofije.

Logo je sestavljen iz dveh delov: na spodnjem je ideja ljudstva simbolično predstavljena z dvema rokama, ki sta iztegnjeni proti papežu. Gre za roki, ki spominjata tudi na angelski krili ter na krili golobov miru, skupaj pa prikazujejo obris katedrale. Le-ta spominja tudi na gore, ki so značilne za severna področja milanske nadškofije.

Ljudstvo, verniki gredo z odprtimi rokami proti svetemu očetu, ki je prav tako simbolično prikazan v zgornjem delu loga, in objema vse. Papežev objem predstavlja tudi nasmeh. Kompozicija spodnjega in zgornjega dela loga v sredini tvori križ.

Adriano Attus in Luca Pitoni, ki sta logo zasnovala, sta povedala, da sta želela ohraniti preprostost, ki jo želi sveti oče. Po njunih besedah Milano v celoti, tako verni kot tudi neverni, izteguje svoje roke, ki predstavljajo tudi katedralo, k papežu, ki objema, je nasmejan ter vsem podarja upanje in mir.

Na plakatih, ki jih bodo v teh dneh prejeli po župnijah, je predstavljen podrobnejši program obiska svetega očeta v Milanu: dopoldan se bo najprej srečal s predstavniki stanovalcev naselja 'bele hiše' na periferiji mesta ter z nekaterimi romskimi, muslimanskimi in migrantskimi družinami. Ob 10. uri bo v katedrali sledilo srečanje z duhovniki in s posvečenimi osebami, zatem pa molitev Angelovo češčenje skupaj z verniki na trgu pred katedralo. Nato bo papež Frančišek obiskal zapornike ter z njimi kosil, ob 15. uri pa je predvidena sveta maša v parku Monza. Zadnje srečanje bo namenjeno birmancem, njihovim katehetom, staršem in botrom, ki bodo svetega očeta pričakali na stadionu.

 

Vir: Radio Vatikan.