Franc Rataj imenovan za novega provinciala Slovenske province Misijonske družbe

7. aprila 2018 je vrhovni predstojnik Misijonske družbe lazaristov Tomaž Mavrič imenoval za novega vizitatorja (provinciala) Slovenske province Misijonske družbe gospoda Franca Rataja, superiorja celjske skupnosti lazaristov.

Franc Rataj se je rodil 19. septembra 1949 v Šentjurju pri Celju očetu Jožetu in materi Frančiški, r. Kristan. Osnovno šolo je obiskoval v Šentjurju pri Celju, gimnazijo v Zagrebu, bogoslovne študije pa na Teološki fakulteti v Ljubljani.

V Misijonsko družbo je vstopil 5. septembra 1968, večne zaobljube je naredil 8. decembra 1974 in prejel mašniško posvečenje 29. junija 1975 v Rimu.

Duhovniško službo je opravljal kot kaplan v Celju pri Sv. Jožefu, kot župnik v Šentjakobu ob Savi, v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, v Pišecah in sedaj v župnijah Artiče in Sromlje. Obenem je dekan dekanije Videm ob Savi od l. 2016. Opravlja tudi službo narodnega voditelja Mednarodnega združenja čudodelne svetinje - Otrok Brezmadežne za Slovenijo.

V provincialnem vodstvu je bil večkrat superior, svetovalec in vizitatorjev asistent.

Njegovo razvejano pastoralno služenje je izraz njegove ljubezni do Cerkve, Misijonske družbe in poslanstva, ki ga lazaristi opravljamo v Sloveniji in drugod.

Gospodu Francu Rataju želimo obilo blagoslova v novem poslanstvu, ki ga bo začel 14. junija 2018.

 

Pavle Novak CM, vizitator