Ekumenski patriarh Bartolomej božično sporočilo posvetil beguncem

25.12.2015 Istanbul Begunec, Božič, Ekumenizem

Ekumenski patriarh Bartolomej je letošnje božično sporočilo posvetil milijonom beguncev, ki morajo zaradi preganjanja in nasilja zapustiti svojo domovino. V tem času je tudi veliko otrok, skupaj s svojimi starši, prisiljenih zbežati, da bi si rešili življenje. Celo na njihovo življenje – na življenje otrok – sovražniki gledajo s sumničenjem. To dejstvo je sramota za človeški rod, poudarja patriarh.

Pravoslavna Cerkev vsakodnevno spremlja beg množic ljudi, ki obupano iščejo streho, pod katero bi lahko spali. Res je, da je bilo tudi v zgodovini človeštva mnogo migracij narodov. A vseeno bi po dveh svetovnih vojnah in izjavah verskih ter političnih voditeljev o miru današnja družba lahko pričakovala miroljubno sobivanje med ljudmi v lastnih državah. To upanje so dejstva žal razočarala. Množice so prisiljene oditi na pot migracije pred grožnjo smrti.

Ni mogoče ostati ravnodušni

Ta situacija »povečuje našo odgovornost«. Po patriarhovih besedah pred takšno dramo, v kateri živi na tisoče naših bratov, ni mogoče ostati ravnodušni. Treba jim je izraziti solidarnost in ljubezen, v gotovosti, da vsako dobro delo doseže obličje Božjega Sina. Ta na svet namreč ni prišel kakor kralj ali vladar, mogočnik ali bogataš, temveč je bil »rojen kakor gol in nebogljen otrok, v majhnem hlevu, brez ognjišča«. V razmerah, v kakršnih ta trenutek živi na tisoče naših bratov.

Božji otrok je resnični zaščitnik beguncev

Tudi Jezus je moral v prvih letih svojega zemeljskega življenja oditi z doma daleč stran, da bi se rešil pred Herodovim sovraštvom. Božji otrok, zaključuje patriarh Bartolomej, ki je bil rojen in je moral nato zbežati v Egipt, je »resnični zaščitnik beguncev sedanjega dne, preganjanih s strani današnjih Herodov«. Naša pomoč, neodvisna od rase, izvora in verstva, bo za Gospoda, ki se bo rodil, veliko dragocenejši dar od darov svetih treh kraljev.

Vir: Radio Vatikan.