Dogodki ob prazniku Matere usmiljenja v mariborski baziliki

25.1.2024 Maribor Marija, Škofija Maribor, Praznik
Foto: www.bazilika.info Foto: www.bazilika.info

25. januarja v baziliki matere Usmiljenja obhajamo praznik Matere usmiljenja, v spomin na 25. januar 1747, ko so  izjemen in čudežen kip Matere Usmiljenja prinesli v Maribor in ga postavili na oltar minoritske cerkve v Mariboru, na Lentu (danes del Lutkovnega gledališča Maribor oz. Kulturne četrti Minoriti, kjer je še vedno ohranjena freska s podobo tega znamenitega kipa). Kip je bil v predhodnico frančiškanske cerkve postavljen leta 1787, julija 1893 so ga prenesli iz nekdanje kapucinske cerkve v novozgrajeni frančiškanski samostan, od avgusta 1900 pa je v glavnem oltarju cerkve - bazilike Matere Usmiljenja. 

Letos torej beležimo 277-letnico prenosa kipa Matere Usmiljenja v Maribor.

V četrtek, 25. 1., bo ob 9. uri med nami nadškof msgr. Alojzij Cvikl, ob prazniku Matere Usmiljenja bomo obhajali tudi sklep molitvene osmine za edinost kristjanov. Zvečer ob 19. uri bo med nami frančiškanski provincialni minister p. Marjan Čuden.

V soboto, 27. 1. 2024, pripravljamo župnijski dan, s čimer bomo obeležili praznovanje naše zavetnice Matere usmiljenja (25. 1.).

Po sv. maši ob 9. uri si bomo v prijateljskem druženju in prepevanju ogledali kratek zgodovinski prikaz navzočnosti bratov frančiškanov v Mariboru. Letos namreč obhajamo 160-letnico prihoda bratov frančiškanov v Maribor.

V nedeljo, 28. 1., bo ob 8.30 in 11.30 zopet med nami nadškof msgr. Alojzij Cvikl, saj bomo obhajali zunanjo slovesnost praznovanja Matere Usmiljenja.

Vabljeni !