Diakonska posvečenja

27.10.2012 Novo mesto, Šmartno pri Litiji, Log pri Vipavi in Puščava Cerkev v Sloveniji, Diakon
Diakonsko posvečenje - foto - Klavdija Dominko Diakonsko posvečenje - foto - Klavdija Dominko

Koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak bo v nedeljo, 28. oktobra 2012, ob 16.00, v romarski cerkvi Marije Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi v diakona posvetil bogoslovca Blaža Batagelja in lazarista Tilna Prinčiča.

Nagovor škofa Bizjaka pri diakonskem posvečenju

Ljubljanski nadškof metropolit msgr dr. Anton Stres bo v nedeljo, 28. oktobra 2012, ob 15.00, v župniji Šmartno pri Litiji podelil diakonsko posvečenje bogoslovcem Martinu Golobu, Branku Setnikarju in Marku Mohorju Stegnarju.

Nagovor nadškofa Stresa pri diakonskem posvečenju

Mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Marjan Turnšek bo v nedeljo, 28. oktobra 2012, ob 16.00, v cerkvi sv. Marije v Puščavi v župniji Lovrenc na Pohorju v diakona posvetil Jureta Sojča.

Novomeški škof msgr. Andrej Glavan bo v soboto, 27. oktobra 2012, ob 10.00, v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Novem mestu v diakona posvetil Mitja Buliča in Dejana Pavlina.

Celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek bo v soboto, 1. decembra 2012, ob 18.00, na Gornji Ponikvi pri Žalcu v stalnega diakona posvetil Andreja Vrabiča.


Diakonat kot prva stopnja svetega reda

Diakonat je prva stopnja svetega reda. Drugo stopnjo predstavlja prezbiterat (duhovništvo), tretjo pa episkopat (škofovstvo). Diakonsko posvečenje običajno prejmejo kandidati za duhovništvo, Cerkev pa je po drugem vatikanskem cerkvenem zboru (1962–1965) ponovno vzpostavila tudi stalni diakonat kot samostojno službo, ki ga lahko prejmejo samski ali poročeni možje. Diakonska služba je predvsem služba služenja. Diakoni berejo in oznanjajo Božjo besedo, prisostvujejo sklenitvi zakramenta sv. zakona, delijo blagoslove ter vodijo krščanski pogreb.

Poslanstvo diakonov se ne omejuje samo na bogoslužje, ampak stopa tudi v aktivno življenje krajevne Cerkve (škofije). Diakoni so poklicani, da tako krščanskim skupnostim kot tudi karitativnim in izobraževalnim ustanovam ponudijo poglobljeno in celostno pomoč. Nekateri delujejo v župnijah, drugi pa na posebnih področjih kot so Karitas, šolstvo, kateheza ali gospodarstvo.


Dodatne informacije dobite na sedežih (nad)škofij oz. pri njihovih tiskovnih predstavnikih.