Duhovna oskrba za Rome na Brezjah

13.8.2013 Brezje Marija, Rom

V organizaciji koordinatorja za pastoralo Romov pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) je v dneh pred praznikom Marijinega vnebovzetja potekala pastoralna in duhovna oskrba za Rome, ki so prišli v božjepotno svetišče Marije Pomagaj na Brezjah.

Vsako leto pred praznikom Marijinega vnebovzetja pridejo na Brezje Romi iz različnih krajev Dolenjske in Bele krajine. Največ jih priroma iz Trebnjega in Novega mesta, nekaj iz Kočevja, Krškega, Dobruške vasi in Šentjerneja. Pridružijo pa se jim tudi romske družine iz sosednje Italije (Videm, Bologna, Milano). Kot Romi sami radi povedo, je zanje čas romanja na Brezje nekaj posebnega, je čas dopusta, ko gredo iz svojih domov in nekaj dni preživijo s svojimi družinami in prijatelji, zato vsako leto pridejo že nekaj dni prej. Lokalna skupnost zanje pripravi prostor za bivanje, kjer je poskrbljeno za vodo in stranišča. Spijo v šotorih, prikolicah in avtodomih.

Duhovno-pastoralna skrb za Rome na Brezjah se je začela pred tremi leti. Vse dejavnosti potekajo v tesnem sodelovanju in skupnem delu z lokalno skupnostjo in tamkajšnjim frančiškanskim samostanom. V letošnjem letu je šest animatorjev iz Črnomlja s svojim prostovoljnim delom pomagalo v pastorali. V veliko pomoč sta bila tudi zakonca Horvat, Roma iz Murske Sobote. Okoli 500 Romov smo že ob njihovem prihodu sprejeli v kapeli Marije Pomagaj ter jim s tem pokazali dobrodošlico in spoštovanje. Animatorji so jim razdelili podobice z molitvijo Zdrava Marija v romskem jeziku, in sicer Pozdravindi Marija, in z njimi tudi molili. Poleg sprejemanja je bilo še nekaj pomembnih dejavnosti. Osrednji dogodek je bil zagotovo procesija z lučkami v torek, 13. avgusta 2013, zvečer, na kateri je sodelovalo okoli 300 Romov, kar nekaj pa jih je samo opazovalo. Med procesija so udeleženci molili in peli v slovenskem in romskem jeziku, predstavniki posameznih romskih naselij pa so izmenično nosili podobo Marije Pomagaj. Nato so se vsi zbrali v cerkvi, kjer jih je po romsko nagovoril letošnji novomašnik Mitja Bulič. Sledil je posamičen blagoslov otrok in odraslih. Pomembnejši dogodki so bili še blagoslov avtomobilov in vsakodnevni obiski ter druženje z Romskimi družinami, ki so kampirale na Brezjah.

Ob pastoralnih dogodkih v času romanja Romov na Brezje se organizatorji srečujejo tudi s težavami, kot so prepiri med posameznimi Romskimi družinami, ki lahko vodijo tudi v večje konflikte. Tovrstni dogodki so pastoralna priložnost, da se na Božji poti poskušajo rešiti spori.

Iz vsakoletnega pastoralnega dela z Romi vidimo, da je čas, ki ga preživimo skupaj z njimi na Brezjah, dragocen in potreben. Ravno zato se bo to pastoralno delo nadaljevalo tudi v prihodnje.


 

Besedilo je posredoval koordinator za pastoralo Romov pri SŠK Peter Kokotec.