Blagoslov zvona in kapele med vojaki Slovenske vojske

8.9.2017 Škrilj, Murska Sobota Vojaški vikariat , Cerkev v Sloveniji
Vojaški vikariat, kardinal Rode pri blagoslovu zvona med vojaki Vojaški vikariat, kardinal Rode pri blagoslovu zvona med vojaki

Duhovna oskrba, ki jo med vojaki vrši Vojaški vikariat, je bogatejša za nov zvon in kapelo, ki sta bila blagoslovljena pretekli petek na Škrilju in v Murski Soboti.

Blagoslov zvona

V kapeli Prelite krvi v vojaškem objektu Škrilj je na Mali šmaren, v petek, 8. septembra 2017, potekala slovesnost blagoslova novega zvona. Mašo z blagoslovom je daroval kardinal dr. Franc Rode. Slovesnost so oblikovali pripadniki Enote za specialno delovanje (ESD) in Vojaškega vikariata (VVIK) s sodelavci.

Zvon ima vlite podobe svetega Pavla, znak ESD in znak VVIK ter svetopisemsko besedilo »Vse zmorem v Njem!«

Dogodka se je udeležil Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman ter vidni predstavniki Slovenske vojske, predstavniki MORS, sorodniki pripadnikov ESD in duhovniki sosednjih župnij.

Slovesnosti je sledilo prijateljsko druženje ob dobrotah, ki so jih pripravili sorodniki pripadnikov ESD.

 

Blagoslov kapele

Istočasno je potekal blagoslov kapele v vojašnici Murska Sobota, ki je posvečena sv. Metodu in poimenovana po Primožu Trubarju.

Blagoslovila sta jo murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf ter škof evangeličanske Cerkve na Slovenskem mag. Geza Filo.

Svečanega dogodka se je udeležil tudi genmaj. Alan Geder, namestnik načelnika GŠSV, po vojaški liniji zadolžen za Vojaški vikariat, ter drugi visoki gostje.

Kapelo krasita dve sliki: potret Primoža Trubarja, ki ga je naslikal brig. Franc Koračin, in križ, sestavljen iz šestih samostojnih slik, ki tvorijo enotno zgodbo, in je delo stot. Maksa Goloba. Kip svetega Metoda je prispeval murskosoboški škof.

Kapela omogoča vsem pripadnikom SV prostor za razmislek, če in ko je to potrebno, namenjena je osebni umiritvi ter izvajanju bogoslužnih opravil. Naj dobro služi svojemu namenu!