Blagoslov kapele v vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki

21.9.2017 Vrhnika, Vojašnica Ivana Cankarja Ekumenizem, Vojaški vikariat
Vojaški vikariat, blagoslov kapele vojašnica Vrhnika Vojaški vikariat, blagoslov kapele vojašnica Vrhnika

Nadškof Stanislav Zore in evangeličanski škof Geza Filo sta v četrtek, 21. septembra 2017, blagoslovila kapelo v vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki, posvečeno svetemu Juriju.

Blagoslov kapele v vojašnici na Vrhniki je potekal v ekumenskem duhu. Sledila je sveta maša, ki jo je skupaj z vojaškim vikarjem Matejem Jakopičem ter vrhniškim župnikom in kaplanom daroval ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore OFM.

Slovesnost je potekala na dan, ko vojaški vikriat, enota Slovenske vojske, ki njenim pripadnikom in družinskim članom nudi duhovno oskrbo, praznuje svoj dan. 21. septembra 2000 je bil namreč podpisan sporazum med Vlado Republike Slovenije in SŠK o delovanju duhovne oskrbe v slovenskih oboroženih silah, mesec dni kaneje pa še med Vlado in evangeličansko cerkvijo. Zato je bilo na mestu, da kapelo blagoslovita škofa obeh cerkva.

Na slovesnosti so sodelovali pripadniki Vojaškega vikariata in njihovi sodelavci iz vrhniške vojašnice. Povabilu na slovesnost so se odzvali tudi najvidnejši predstavniki Slovenske vojske, predstavnik Ministrstva za obrambo ter župan občine Vrhnika.

Slovenska vojska je bila že leta 2015 izročena v varstvo zavetnika in priprošnjika svetega Jurija, v kapeli vojašnice, v kateri domuje operativno poveljstvo Slovenske vojske, pa je dobil ta veliki borec zoper vse oblike zla tudi "streho nad glavo".

 

Besedilo: Silvestra Sadar, pastoralna asistentka
Fotografije: p. Ivan Rampre, Radio Vatikan