Binkoštna vigilija v murskosoboški škofiji

26.5.2012 ob 20:00 Radenci Sveti duh, Škofija Murska Sobota

V župnijski cerkvi sv. Cirila in Metoda v Radencih bo v noči s sobote, 26. na nedeljo, 27. maja 2012, potekala binkoštna vigilija s celonočnim bdenjem, molitvijo in branjem Svetega pisma. Vigilija se bo začela v soboto ob 20.00 po maši ter se sklenila v nedeljo ob 8.00 z mašo. Pri bdenju bodo sodelovale redovne skupnosti, gibanja in skupine, med katerimi bodo tudi sestre hčere Marije Pomočnice, duhovniki z murskosoboškim škofom msgr. dr. Petrom Štumpfom ter predstavniki Binkoštne in Evangeličanske Cerkve.

 

Binkoštni vigiliji naproti

V murskosoboški škofiji bodo praznik binkošti praznovali s celonočnim branjem Svetega pisma in bdenjem ob Njem. Prihod Svetega Duha na apostole, ki so molili v dvorani zadnje večerje, zbrani okrog Jezusove Matere Marije in pričakovali tolažbe od zgoraj, bodo letos na poseben način praznovali že šestič. Prvo celonočno branje in bdenje ob Svetem pismu je bilo v tamkajšnji stolnici organizirano leta 2007.

Binkošti so praznik prihoda Svetega Duha. Jezus je prišel med učence pri zaklenjenih vratih in jih pozdravil: »Mir vam bodi!« Pokazal jim je prebodene roke in stran. Rekel jim je: »Kakor je mene Oče poslal, tudi jaz vas pošljem. Prejmite Svetega Duha, katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni, katerim jih zadržite so jim zadržani.« Binkošti vedno podoživljamo pri zakramentu birme.

Namen binkoštne vigilije je, da se verniki pripravijo in razpoložijo za prihod Svetega Duha na binkošti. Binkoštna vigilija bo globoko meditativno poslušanje in pričakovanje. Božja beseda mora delovati blago in očiščujoče tudi, ko misli počivajo. Podobno kot so apostoli okusili navzočnost živega Boga, se mora ta večer tudi v vernikih prebuditi želja po Njegovem prihodu, Njegovi bližini in Njegovi ljubezni. V duhovnem pomenu je to velik dogodek, njegova razsežnost in vpliv pa nista merljiva.

Besedilo je pripravila voditeljica Škofijskega odbora za molitvene biblične skupine Maristela Skandali.


Dodatne informacije dobite na sedežu murskosoboške škofije na Gregorčičevi ulici 4 v Murski Soboti, tel. 0590/80–620, e-naslov: [email protected].