20. obletnica obiska papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji

17.5.2016 Cerkev na Slovenskem Cerkev na Slovenskem, Papež Janez Pavel II.

Danes, 17. maja 2016, mineva 20 let od prvega obiska papeža Janeza Pavla II. V Sloveniji.


Ob tem jubileju bo v baziliki Marije Pomagaj v torek, 17. maja, ob 19. uri slovesna sveta maša, ki jo bo daroval apostolski nuncij v RS nj. eksc. msgr. dr. Juliusz Janusz.

V sredo, 18. maja, bo zahvalna maša v župniji Matenja vas pri Postojni ob 20-letnici obiska papeža sv. Janeza Pavla II. Matejna vas je župnija, najbližja kraju, kjer se je Janez Pavel II. srečal z mladimi. Na podružničini cerkvi v Rakitniku je tudi spominska plošča na ta dogodek. Dekanijska slovesnost pa se bo začela v Postojni ob 21. uri v župnijski cerkvi in potem bodo peš poromali k spominskemu križu in v cerkev Svetega Danijela v Zalogu, kjer bo zahvalna sveta maša za vse mlade.

V četrtek, 19. maja 2016, ob 18.30 bo mariborski stolni cerkvi slovesna nadškofova maša, nato kratek kulturni program s Koralnim zborom, Kvartetom Feguš in organistom Izidorjem Ostanom.


Od petka, 17. maja, do nedelje, 19. maja 1996, je papež Janez Pavel II. prvič obiskal Slovenijo. Po prihodu in sprejemu na brniškem letališču je sveti oče priromal k Mariji Pomagaj na Brezje kmalu po 17. uri. Sveti oče je pred milostno podobo Marije Pomagaj molil ter ji nato podaril rožni venec.

Papež Janez Pavel II. je Slovenijo prvič obiskal 17. maja 1996, drugič pa 19. septembra 1999. V okviru prvega obiska, ki je potekal pod geslom Oče, potrdi nas v veri, je obiskal tri tedanje (nad)škofije: Koper, Ljubljano in Maribor.

Srečal se je z vodilnimi predstavniki političnega in verskega življenja, redovnimi predstojnicami in predstojniki, verniki in številnimi mladimi iz domovine, zamejstva in tujine.

Papež je leta 1996 pri nas praznoval svoj 76. rojstni dan in se je ob tej priložnosti spomnil tudi pomembnih obletnic slovenskega naroda v povezavi s krščanstvom na Slovenskem: obeležitev 1250-letnice krščanstva na Slovenskem, 1200 let od oglejsko-čedadske sinode, ki je začrtala misijonsko in pastoralno delo med Slovenci južno od Drave ter 1111 let od smrti slovanskega apostola sv. Metoda.

Slovenci smo tedaj obhajali tudi 1000-letnico Brižinskih spomenikov, najstarejšega slovenskega verskega in kulturnega dokumenta, ki je prvo katehetsko-liturgično besedilo v slovenskem jeziku (delno povzeto po spletni strani Radia Ognjišče).

 

Več o papežu Janezu Pavlu II.