150-letnica smrti škofa Baraga

19. januarja 2018 bo minilo 150 let od smrti velikega slovenskega misijonarja, častitljivega božjega slu­žabnika škofa Friderika Ireneja Baraga.

V Sloveniji se bomo te obletnice spomnili v soboto, 13. janu­arja 2018, v Trebnjem. Ob 10.00 bo somaševanje škofov in duhovnikov. Po maši sledi posebna akademija. Pri maši bodo sodelovali tudi koledniki novomeške škofije, ki bodo po maši imeli svoje srečanje z misijonarji.

V letu 2018 bo v spomin na škofa Baraga še več drugih dogodkov:

  • 29. junija 2018 bo ob 19.00 v okviru Baragovih dni slovesna sveta maša ob Baragovem rojstnem dnevu in molitev za beatifikacijo v župnijski cerkvi v Trebnjem. Po maši bo kulturni program.
  • 30. junija 2018 se bo ob 7.00 v okviru Baragovih dni začel pohod po Baragovi poti od župnijske cerkve v Trebnjem (izpred Baragovega spomenika) mimo gradu do Vrhtrebnjega, Dobrniča, kjer je bil krščen, Male vasi, kjer je rojstna hiša in nazaj do Trebnjega.
  • 23. septembra 2018 bo nedelja svetniških kandidatov ljubljanske metropolije z osrednjim dogodkom v Trebnjem v župnijski cerkvi, kjer bo ob 15.00 molitev, ob 16.00 sveta maša, po njej pa kulturni program.
  • Vse leto 2018 bo v Baragovi galeriji v Trebnjem na ogled razstava o Baragovem življenju, obeta pa se še razstava Baragovih dokumentov, knjig in predmetov ter razstava čipk na temo Barage.
  • Tudi Baragovo rojstno hišo v Mali vasi pri Dobrniču si je možno ogledati vse leto ob vnaprejšnjem dogovoru.
  • Oratorij Slovenija 2018, ki bo po župnijah potekal v poletnih mesecih, bo posvečen Baragu.
  • Založba Družina pripravlja brošuro, ponatis slikanice, podobe Barage, podobice z molitvijo, spominke.

Zapis o Ireneju Frideriku Baragi v Letopisu Škofije Novo mesto

Msgr. Petrič: Svetla zvezda na nebu katoliške Cerkve v ZDA - Baragovi dnevi v Grand Rapidsu v ameriški zvezni državi Michigan

Škof Jamnik in dr. Janez Ferkolj na Baragovih dnevih v ZDA 2014