1150-letnica prihoda sv. Cirila in Metoda

30.6.2013 ob 16:00 Murska Sobota Cerkev v Sloveniji, Svetnik
Somaševanje škofov in duhovnikov vodi škof dr. Peter štumpf Somaševanje škofov in duhovnikov vodi škof dr. Peter štumpf

Slovesnost ob 1150-letnici prihoda sv. Cirila in Metoda na Moravsko se je v stolni cerkvi sv. Nikolja v Murski Soboti v nedeljo, 30. junija 2013, začela z molitvijo pred sveto mašo, ko so predstavniki treh dekanij soboške škofije molili za tri namene: v zahvalo za sv. brata Cirila in Metoda, v zahvalo za oznanjevalce, ki so jima sledili in v zahvalo za današnje oznanjevalce evangelija. V slovesni procesiji so predstavniki slovenskih župnij, ki imajo cerkev ali kapelo, posvečeno sv. Cirilu in Metodu, prinesli slike svojih cerkva in kapel. Predstavniki župnij soboške škofije pa so prinesli svečo leta vere v znamenje vseh prizadevanj v tem letu, da bi vera, ki sta jo sv. Ciril in Metod oznanjala med našimi predniki, živela tudi med nami. 

Zbrane je pozdravil voditelj Pastoralne službe dr. Franc Zorec in izrekel dobrodošlico škofu ordinariju dr. Petru Štumpfu, nadškofoma dr. Antonu Stresu in dr. Marjanu Turnšku, celjskemu škofu dr. Stanislavu Lipovšku, koprskemu škofu dr. Juriju Bizjaku, upokojenemu škofu dr. Jožefu Smeju, sombotelskemu škofu dr. Andrasu Veresu, duhovnikom, predstavnikom pravoslavne, evangeličanske in binkoštne Cerkve, veleposlaniku Republike Češke, poslancem in županom ter vsem zbranim vernikom.

Stolni župnik Goran Kuhar je v uvodu v mašno daritev spomnil na zapis v župnijski kroniki, kjer je takratni kronist, sedanji upokojeni škof dr. Jožef Smej opisal slovesnost ob 1100-letnici prihoda sv. bratov. Z branjem bogoslužnih besedil so sodelovali predstavniki župnij soboške škofije in iz drugih škofij. Za petje je skrbel razširjeni stolni zbor pod vodstvom maestra Marjana Potočnika, za petje vernikov pa je skrbel voditelj škofijskega odbora za ljudsko petje Ciril Kozar.

V znamenje hvaležnosti so pri darovanju prinesli hostije in vino za sveto daritev, mašno knjigo v slovenskem jeziku, knjige Mohorjeve družbe in knjige, ki govorijo o življenju soboške škofije. V Gospodovo molitev je uvedel nadškof dr. Marjan Turnšek in spomnil na pomen molitve v domačem jeziku. Nadškof dr. Anton Stres pa je povabil, da sledimo svetima bratoma in delamo za mir in edinost.

V pridigi je škof dr. Peter Štumpf spregovoril o Jezusu, dobrem pastirju in pastirjih, ki jih on kliče, da skrbijo za njegove ovce. Nato je izpostavil štiri dejanja svetih bratov, ki naj bodo tudi naša dejanja. Ta dejanja so: Prinašati na oltar, pričevati s trpljenjem, prizadevati si za svetost in častiti Marijo.

»Sveta Ciril in Metod sta domačo besedo povzdignila na oltar. Prevedla sta bogoslužne knjige v ljudem razumljiv jezik. In v takem jeziku sta obhajala bogoslužje. – Tudi danes je to potrebno. »Prevesti« bogoslužno, teološko govorico v ljudem razumljiv jezik. Ta jezik morda ni toliko v besedah, temveč predvsem v ljubezni.« – Škof je spomnil na sv. Metoda, ki je sprejel trpljenje, tudi zapor in poudaril, da je to tudi naloga današnjih oznanjevalcev. Navedel je misel Božjega služabnika Danijela Halasa: »Kristus je rešil svet s trpljenjem – duhovniki nadaljujejo Kristusovo delo.« Prizadevanje za svetost je to, kar sta z drugimi besedami govorila sveta brata, ko sta omenjala pradedne časti. »Zgled in spodbudo za to imamo ne le v svetih bratih, temveč tudi v mnogih naših rojakih od blaženega škofa Antona Martina Slomška, bl. Alojzija Grozdeta, bl. drinskih mučenk, pa vse do Božjih služabnikov in služabnic Danijela Halasa, Antona Vovka, Janeza Frančiška Gnidovca, Andreja Majcna, Cvetane Priol in še mnogih neimenovanih ljudi, ki so cilj, nebesa, gotovo že dosegli.«

Škof dr. Peter Štumpf je ob koncu slovesnosti škofom in drugih visokim gostom izročil knjižico o svetih bratih Metodovi koraki, ki jo je ob tej obletnici izdala Škofija Murska Sobota. Po zahvalni pesmi in blagoslovu se je dogajanje nadaljevalo pred cerkvijo in v župnijskih prostorih z okrepčilom in bratskim druženjem.


Besedilo: Lojze Kozar ml.

Foto: Stanko Skledar

Pastoralna služba škofije Murska Sobota