109. obletnici kronanja Marijine milostne podobe na Brezjah

4.9.2016 ob 10:00 Brezje Cerkev v Sloveniji, Marija
1. septembra 1907 je škof Jeglič slovesno kronal milostno podobo Marije Pomagaj na Brezjah. Na 109. obletnico kronanja bo sveto mašo v nedeljo, 4. septembra 2016, ob 10. uri daroval mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. 

Katoliška Cerkev ima navado, da krona podobe, ki so pri ljudeh posebno v časteh. Odkar so se na Brezjah dogajala izredna uslišanja, je vse bolj živa postajala misel, da bi kronali tudi podobo Marije Pomagaj. Željo so sprožili frančiškani, velik Marijin častilec, škof dr. Anton Bonaventura Jeglič, pa je prosil za potrebno dovoljenje v Rim.
Apostolski Sedež je prošnjo uslišal in prosilca samega pooblastil, da kronanje izvrši. Za to slovesnost so izbrali angelsko nedeljo, 1. septembra 1907. Že na predvečer kronanja se je zbralo veliko ljudi, cele množice so prihajale na Brezje še v nedeljo zjutraj z vlaki, vozovi, s kolesi, peš. V cerkvi so se navsezgodaj začele maše in se vrstile druga za drugo, spovednice so bile oblegane, tisoči so prejeli sveto obhajilo. Ob devetih se je zbralo na Brezjah nad 30.000 vernikov, ki jih je privabila ljubezen do Matere Marije. Škof Jeglič je, obdan z več kot sto duhovniki, z zlatima kronama okrasil Marijo in Božje Dete v njenem naročju. Kroni je izdelal znani zlatar Ivan Kregar v Ljubljani. Angelska nedelja je od takrat poseben praznik za Brezje.

Vir: www.marija.si