Zasedanje sinode: vloga žensk v Cerkvi, ekologija in pričevanje vere

10.10.2012 Vatikan Katoliška cerkev

VATIKAN (sreda, 10. oktober 2012, RV) – Tretji dan zasedanja škofovske sinode o novi evangelizaciji in posredovanju vere se nadaljuje za zaprtimi vrati. Poleg splošne seje so danes dopoldne tudi prvič potekali pogovori po manjših skupinah. Popoldne je sinodalne očete nagovoril anglikanski nadškof Rowan Williams ter nakazal izzive nove evangelizacije z anglikanskega zornega kota. Včeraj popoldne pa je zbrane v sinodalni dvorani nagovoril prefekt Kongregacije za škofe kardinal Marc Ouellet.


Kardinal Ouellet govoril o apostolski spodbudi Gospodova beseda

Govor je namenil apostolski spodbudi Gospodova beseda (Verbum Domini), ki je rezultat škofovske sinode o Božji besedi leta 2008. Papežev dokument je bil razposlan v dvesto tisočih izvodih po vsem svetu, samo v italijansščini je bilo izdanih šestdeset disoč kopij. Kljub številkam pa je treba izpostaviti predvsem vedno večje zanimanje za lectio divino, ki se vedno pogosteje moli v različnih okoljih. Škofije in cerkvene skupnosti organizirajo predavanja in tečaje, da bi vernikom približali ta način molitve in srečanja z Bogom preko Svetega pisma. Ostale pozitivne rezultate lahko vidimo v svetopisemskih pobudah, predvsem po župnijah, ki pripravljajo Teden Svetega pisma ali Leto Svetega pisma ter tudi neprekinjeno branje Božje besede. Škofje ZDA so kot odgovor na apostolsko spodbudo Gospodova beseda izdali pridigarski vodnik za duhovnike in diakone, organizirali pa so tudi Pridigarski festival. Tudi strokovnjaki s področja različnih znanosti so se z naklonjenostjo odzvali na apostolsko spodbudo dokument in jo opredelili kot najpomembnejši cerkveni dokument o Svetem pismu po drugem vatikanskem koncilu, ki je prispeval k večjemu sodelovanju med duhovniki, teologi in eksegeti. Osrednja je tudi kristološka in antropološka naravnanost dokumenta, ki trdi, da je človek ustvarjen z Božjo besedo in je torej Božji otrok v Kristusu. Kardinal Ouellet je med drugim spodbudo Gospodova beseda postavil v tesen odnos z novo evangelizacijo. Dokument se namreč zaključi z molitvijo, da bi Sveti Duh spodbudil goreče oznanjevalce in pričevalce evangelija, kar je osrednja tema sedanje sinode.

Izpostavljena vloga ženske v Cerkvi

Sicer pa je med razpravami včeraj popoldne beseda tekla o različnih tematikah, med drugim tudi o vlogi žensk v Cerkvi. V Cerkvi ženske predstavljajo dve tretjini vernikov, pa vendar se mnoge med njimi čutijo diskriminirane, je bilo rečeno v sinodalni dvorani in takoj nato poudarjeno, da če Cerkev ne posvečuje žensk v duhovnice, to ni zato, ker bi bile manj sposobne ali manj vredne, ampak samo zato, ker je duhovnik predstavnik Kristusa, ki je prišel kot ženin človeštva. Prispevek ženske na področju evangelizacije je ključnega pomena, so poudarili sinodalni očetje, kajti brez srečnih žensk, ki se jim prizna njihovo bistvo in pomembna pripadnost Cerkvi, ne more priti do nove evangelizacije. Sicer pa je bilo govora tudi o pomembnosti nove evangelizacije na področju ekologije. Nova evangelizacija nemreč izpostavlja spoštovanje vseh živih bitij, dialog med vero in kulturo, iskanje stičnih točk s tistimi, ki so odprti za resnico in si prizadevajo za skupno dobro. Velika pomoč na tem področju prihaja s strani župnij, ki ne bi smele biti samo centri za duhovne usluge, ampak bi naj ustvarjale mrežo, da bi se skupnosti in skupine vernikov zares čutili kot Kristusovi učenci in misijonarji. V sinodalni dvorani je bilo tudi izpostavljeno, da današnji svet mora spoznati, da krščanska vera ni v nasprotju s človeškim razumom. Nujna je torej evangelizacija s pričevanjem vere, ki ljudem pomaga pristopiti k vprašanju smrti in zna predstaviti smisel življenja.

Dokumentarec o drugem vatikanskem koncilu

Ob koncu včerajšnjih popoldanskih razprav so si sinodalni očetje še ogledali dokumentarni film o drugem vatikanskem koncilu, ki je nastal pod pokroviteljstvom Papeškega sveta za sredstva družbenega obveščanja in Vatikanske filmoteke. Dokumentarec bo dan v javnost jutri, ko bo potekala 50. obletnica začetka drugega vatikanskega koncila in se bo začelo leto vere.

Besedilo je v izvirniku objavljeno na spletni strani Radia Vatikan.