Zahvala evropskih škofov milijonu krščanskim prostovoljcem

16.9.2018 Poznanj, Poljska CCEE, Dobrodelnost, Evropa, Karitas, Prostovoljstvo, SŠK

Od 13. do 16. septembra 2018 je v Poznanju na Poljskem potekalo plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE), ki se ga je v imenu Slovenske škofovske konference udeležil njen predsednik msgr. Stanislav Zore.

Osrednja tema srečanja je bila krščanska karitativnost, ki v Evropi povezuje milijon prostovoljcev in se izkazuje kot kapilarno razvejana mreža dobrodelnosti z visoko učinkovitostjo. Krščanski prostovoljci pomagajo v najbolj zapostavljenih bivanjskih periferijah in vsak dan izkazujejo krščansko ljubezen bližnjim, zato jim evropski škofje izrekajo pohvalo, podporo in bližino.

Srečanje se je odvijalo v mestu Poznanj na povabilo tamkajšnjega škofa in podpredsednika CCEE msgr. Stanisława Gądeckega ob 100-letnici ponovne vzpostavitve samostojnosti Poljske in 1050. obletnice ustanovitve Škofije Poznanj, ki je bila prva škofija v tej državi.

Osrednja tema srečanja škofov je bila Solidarnostni duh Evrope, s posebnim poudarkom na ozaveščanju družbe, solidarnosti med evropskimi narodi ter poslanstvom Cerkve. Ob začetku srečanja so škofje prejeli poročilo s predstavitvijo rezultatov obsežne ankete o dobrodelnosti, ki jo je organiziral CCEE s podporo posameznih škofovskih konferenc. Podatke je analiziral in predstavil Wojciech Sadłoń, član Inštituta za statistiko pri Katoliški Cerkvi na Poljskem.

Na plenarnem zasedanju CCEE so delegati pregledali opravljeno delo ter potrdili delovne načrte za komisije CCEE, seznanili so se z delom cerkvenih predstavnikov in organizacij, ki spremljajo delovanje evropskih ustanov in se posebej zahvalili Komisiji škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE) ter stalnemu predstavništvu Svetega sedeža pri Svetu Evrope.

V petek, 14. septembra 2018, so škofje izvolili Martina Michalíčkaza novega generalnega tajnika CCEE za petletno obdobje (2018-2022).

Udeležence plenarne seje sta pozdravila poljski prvi minister Mateusz Morawiechi in predsednik republike Andrzej Duda ter izpostavila dobre odnose med Katoliško Cerkvijo in državo. Sklepno sveto mašo, ki so jo škofje darovali v poznanjski katedrali v nedeljo, 16. septembra, je v živo prenašala državna televizija.