Začetek novega šolskega leta v Zavodu sv. Stanislava

2.9.2013 Ljubljana Zavod sv. Stanislava

Zavod sv. Stanislava je ustanova ljubljanske nadškofije, ki je namenjena vzgoji, izobraževanju in kulturnim dejavnostim. Združuje Škofijsko klasično gimnazijo, Jegličev dijaški dom, Osnovno šolo Alojzija Šuštarja, Glasbeno šolo v Zavodu sv. Stanislava, Študentski dom Janeza F. Gnidovca in Slovenski dom.

V Zavodu sv. Stanislava vstopamo v novo šolsko leto, ki je še vedno praznično, saj praznujemo 20. obletnico ponovne ustanovitve Škofijske klasične gimnazije. Praznovanje bo doseglo vrhunec ob akademiji v čast zavetniku Zavoda sv. Stanislava, ki bo 13. novembra 2013. Šolsko leto bomo začeli s sv. mašo v cerkvi sv. Vida v Šentvidu v ponedeljek, 2. septembra 2013, ob 8.00. Mašo bo ob somaševanju duhovnikov, ki delujejo v Zavodu, daroval ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik.

Nagovor škofa Jamnika

Pred poslovljem stavbe se bomo zbrali na uvodni prireditvi za vse gimnazijce, zapeli himno in prisluhnili besedam ravnatelja gimnazije Simona Feštanja ter predstavnika dijaške skupnosti. Sledil bo sprejem prvih letnikov in obisk maturantov, ki jih bo v matičnih razredih pozdravil škof Jamnik. Ko bo na gimnaziji stekel pouk, bo na vrsti sprejem najmlajših učencev. – To bo šesta generacija prvošolcev na Osnovni šoli Alojzija Šuštarja. Škof Jamnik bo v cerkvi sv. Stanislava ob 11.30 blagoslovil osnovnošolce.

Priprava na prvi šolski dan se je v Jegličevem dijaškem domu začela pretekli konec tedna, ko je potekalo spoznavno srečanje novincev in predstavitev njihovih družin. Novinci so skupaj preživeli cel vikend, da bodo lažje vstopili v novo šolsko in domsko okolje. Ostale vzgojne skupine bodo ponovno zaživele na predvečer prvega šolskega dne.

Glasbena šola bo pričela delo v ponedeljek, 2. septembra 2013, ob 17.00 v Dvorani Matije Tomca s kulturnim programom in nagovorom ravnatelja Draga Arka.

Študentski dom Janeza Frančiška Gnidovca pričakuje 35 novincev, ki se bodo prvič srečali na spoznavnem dnevu konec septembra. Študijsko leto se bo začelo s sveto mašo na začetku oktobra. Letos bo v domu 114 študentov.

Vsebinsko vodilo delovanja v vseh enotah v teku celotnega letošnjega šolskega leta bo vrednota odgovornosti. Vsi zaposleni smo dolžni zaradi odgovornosti do poslanstva, ki ga opravljamo, in zaradi odgovornosti do naših učencev, izpolnjevati ne samo, kar je naša dolžnost, pač pa tudi, kar narekuje etična norma. Pri uresničevanju odgovornosti do sebe in drugih v vsakodnevnem življenju nas bo vodilo geslo »Za več sem rojen«.

Podrobnejše informacije so na voljo na  spletnih straneh posameznih enot.

Besedilo je pripravila pomočnica direktorja Zavoda sv. Stanislava Lily Schweiger Kotar, ki je za dodatne informacije na voljo po tel. št. 01/582–21–51 ali po e-pošti na naslovu [email protected].