Vprašalnik lokalnim Cerkvam pred škofovsko sinodo o družini

Slika je simbolična Slika je simbolična

Spoštovani dr. Tadej Strehovec.
Iz medijev je  znano, da je Sveti sedež  na škofije po vsem svetu  naslovil vprašanja za vernike, ki zadevajo njihov  odnos do zakona, spolnosti, ločitev itd., in da so ga dobili tudi v Katoliški cerkvi na Slovenskem.

Prosim za odgovore na naslednja vprašanja:

Komu je v Sloveniji ta vprašalnik (in nalogo, da pridobi mnenja vernikov) poslal Sveti sedež: SŠK, nadškofijama ali vsem škofijam in nadškofijam?
Sveti sedež je poslal vprašalnik vsem škofovskim konferencam s prošnjo, da ga posredujejo škofijam, dekanijam in župnijam.

Ali so škofje v okviru SŠK že razpravljali, kako se bodo naloge lotili?  
O omenjenem vprašalniku bodo škofje razpravljali naslednji teden in določili način, kako bodo verniki, duhovniki, redovnice in redovniki odgovarjali na vprašanja. Več o samem načinu izvedbe bo znano konec prihodnjega tedna.

Ali obstaja rok, do katerega morate odgovore vernikov posredovati Svetemu sedežu?
Rok za oddajo odgovorov je 31. januar 2014.

Boste odgovore strnili ali bodo romali v Rim neposredno in jih bodo tam obdelali?
Sveti sedež pričakuje, da bodo sintezo odgovorov naredile škofovske konference.

Ali me lahko prosim seznanite z vsem, kar ste v zvezi z vprašalnikom v Cerkvi (na SŠK ali v nadškofiji)  že sklenili oziroma kdaj boste omenjena in morebitna druga vprašanja obravnavali?  
Kot že omenjeno, bo SŠK obravnavala vprašalnik prihodnji teden na svoji redni seji.

Zanima me tudi vaše mnenje o tem, kaj bodo zbrani odgovori pomenili za cerkveno vodstvo, tako v Sloveniji (za naše škofe) kot v Rimu.
Vprašalnik predstavlja do sedaj verjetno največjo pastoralno anketo oz. raziskavo o tem, kaj katoličani mislijo o družini, zakonski zvezi, razporočenih in ponovno poročenih ter dosedanji zakramentalni praksi na tem področju. Pričakujemo, da bo Cerkev na Slovenskem na osnovi dobljenih podatkov lahko oblikovala še kvalitetnejšo družinsko pastoralo tako na ravni župnij kot tudi na ravni škofij.


dr. Tadej Strehovec
tiskovni predstavnik SŠK