Videokonferenci o mednarodnem sodelovanju in varovanju stvarstva

10.2.2021 Katoliška cerkev CCEE, Katoliška cerkev, Okolje

V organizaciji komisije za Pastoralno socialno skrb Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE), sta 3. in 10. februarja 2021 potekali videokonferenci, na kateri so predavatelji osvetlili pomen mednarodnega sodelovanja in varovanja stvarstva.

Srečanja se je udeležilo preko 40 članov oz. delegatov škofovskih konferenc ter drugih predstavnikov različnih evropskih združenj in organizacij, ki delujejo pod okriljem Cerkve na omenjenih področjih. Slovensko škofovsko konferenco je zastopal njen tiskovni predstavnik dr. Tadej Jakopič.

Navzoče je pozdravil predsednik komisije nadškof msgr. Giampaolo Crepaldi ter msgr. Angelo Massafra. Ob koncu je zbrane nagovoril tudi kardinal Angelo Bagnasco, predsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE). Prvi predavatelj – msgr. Dario Edoardo Viganò je spregovoril o učenju papeža Frančiška o celostnem človeškem razvoju ter skrbi za stvarstvo. Poudaril je, da Cerkev ne išče vseh odgovorov na probleme človeštva, pomaga pa iskati odgovore v luči evangelija. S tem je vera v Boga bistvena za izkušnjo ljubezni Cerkve. Univerzitetni profesor Adrian Civici je spregovoril o vertikalnem modelu ekonomije, ki bolj ali manj predstavlja dosedanje ekonomske prakse, ter krožnem modelu ekonomije, katerega uporaba bo vedno bolj potrebna za prihodnost v perspektivi solidarnosti do vseh. Pisatelj in novinar dr. Nunzio Primavera je na konkretnem primeru zemljiških reform v Italiji v zadnjem obdobju prikazal prednosti, ki omogočajo sodelovanje generacij pri obdelovanju zemlje, skupno skrb za okolje ter medgeneracijski prenos vrednot, kot to naglaša papež Frančišek.

Na videokonferenci je bila tudi predstavitev združenja italijanskih kmetovalcev Coldiretti, ki jo je  z video sporočilom oblikovala dr. Veronica Barbati. Vsem predavanjem so sledila vprašanja in diskusija, ki je dodatno pojasnjevala nove smeri v oblikovanju zavedanja skupne prihodnosti in boljšega sodelovanja.

Tiskovni urad SŠK