Zveza bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov (ZBOKSS) o Družinskem zakoniku

25.3.2012 Slovenija Družina, Izjava, Referendum
Logo ZBOKSS Logo ZBOKSS

Odrasli skavti in skavtinje, združeni v Zvezi bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov (ZBOKSS), nasprotujemo Družinskemu zakoniku, ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije.

Svoje stališče utemeljujemo s prepričanjem, da Družinski zakonik definira družino na način, ki ne podpira polne družine kot skupnosti staršev – očeta in matere ter otrok in ne spodbuja državljanov k ustvarjanju polnih družin. Družinski zakonik ne zavezuje države oziroma njenih inštitucij, da bi pomagale mladim k sprejemanju odgovornosti za starševstvo in tudi ne podpira rojstva, ohranitve in razvoja človeškega življenja po naravnih zakonih.

Skavtstvo je več kot 100 let staro, po vsem svetu razširjeno vzgojno gibanje, ki ga usmerjajo skavtski vzgojni zakoni in vzgojna metoda. Po naši izkušnji je zakonska zveza moža in žene naravno in najboljše okolje za sprejemanje otrok. Prepričani smo, da sta moški in ženska potrebna za nastanek novega človeškega življenja in tudi za njegovo odraščanje. V nepopolnih družinah, kjer manjka oče ali mati, otrok podzavestno išče nadomestnega očeta ali mater, na primer v vzgojitelju ali vzgojiteljici.

Zaradi navedenih pomanjkljivosti bomo odrasli skavti na referendumu 25. marca 2012 glasovali proti Družinskemu zakoniku.


Pojasnila in dodatne informacije dobite na Zvezi bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov, tel. 01/542–80–37, e-naslov: [email protected]. Prim. tudi spletno stran www.zbokss.skavt.net.