Velikonočno voščilo nadškofa Marjana Turnška 2013

29.3.2013 Maribor Škofija Maribor, Velika noč
Nadškof Marjan Turnšek Nadškof Marjan Turnšek

Dragi ljudje dobre volje, lepo doživete in duhovno bogate velikonočne praznike vam iz srca želim!

Kristus je vstal in živi! Aleluja!

Ta vzklik iskrenega veselja tudi letos kot sporočilo v svet odzvanja med kristjani v teh dneh, ko v cerkvenem letu podoživljamo najbolj osrečujočo veselo vest, ki je kdaj koli obšla svet: da je grob v Jeruzalemu ostal prazen; Kristusa pa, ki so ga mrtvega položili vanj, so nato vse do danes na različne načine srečevali živega.

Letos je praznovanje Kristusovega vstajenja v Sloveniji vstopilo v vstajniško vzdušje, ki je v Mariboru prineslo novega župana, Sloveniji novo vlado. A vstajenjsko sporočilo, da je ljubezen močnejša od smrti, je novost na povsem drugi ravni, ki tudi v nove zgodovinske situacije prinaša temeljni odgovor na vse krize, ki jih človek in družba lahko doživi. Življenje in delo v zemeljskem življenju je enkratna priložnost za vsakega človeka, ki mu jo namenja Bog, da se pripravi na večno življenje z njim. Samo Kristusovo vstajenje ponuja večnostne perspektive. Ali ni to čudovita možnost, za katero se z vero svobodno odločimo? Med vsemi možnostmi, ki nam jih človeška izkušnja in misel ponujajo, je ta najbolj radikalna in najbolj nenavadna. A najbolj resnično odgovarja globokim človekovim hrepenenjem po življenju, po lepoti in dobroti, ki jih pristanek na dokončnost smrti nikakor ne zadovolji.

Veliko noč praznujemo, ker smo okusili neverjetno Božjo ljubezen, ki je iz čiste naklonjenosti do nas pristala na križ in smrt. S tem nas povsem nenasilno vabi v odnos vere s seboj ter tako sprošča v naše življenje vso svojo vstajenjsko energijo, ki že sedaj premaguje v nas zlo, greh in smrt ter nas usmerja v prizadevanje za osebno in družbeno pravičnost. Srce pa naredi občutljivo za najbolj revne in uboge med nami. Ta občutljivost je merilo naše socialnosti. Zato nas tudi novi papež Frančišek opogumlja za dobroto in nežnost sredi grobosti tega sveta.

Vsaj nekaj te vstajenjske izkušnje želim vsem, ki v teh dneh čutite osamljenost ali drugačno stisko in nemoč. Želim jo družinam in bolnikom doma in po bolnišnicah. Še posebej pa jo želim tistim, ki morda od okolice ali zaradi nastale situacije doživljate, da niste veliko ali da ste celo nič vredni. Kristus sporoča, da je to laž, kajti zanj je vsak človek neskončno vreden in zato je zanj zastavil svoje življenje.

Vsem še enkrat voščim vesele in blagoslovljene praznike Kristusovega vstajenja!


msgr. dr. Marjan Turnšek
mariborski nadškof metropolit