Velikonočno voščilo mariborskega nadškofa msgr. Alojzija Cvikla

»Mir vam bodi!« Ta beseda, namenjena učencem na velikonočno jutro, ni bil samo pozdrav, ki ga verni Judje tudi še danes tako radi uporabljajo. Ta pozdrav je pomenil vse, kar je Jezus zaslužil s svojim trpljenjem in smrtjo na križu.

Mir in velika noč sta tesno povezana med seboj. Obhajati veliko noč, pomeni ustvarjati mir; pomeni, da smo se v postnem času spravili z Bogom in zopet našli pot k Bogu in k bližnjemu.

Velikonočna skrivnost je edina, ki lahko v polnosti odgovori na vprašanje o smislu našega življenja. Ko se srečamo s trpljenjem in smrtjo, se nam navadno zruši osebni svet. Vse, kar doživljamo v takšnih trenutkih,  se postavi pred nas, kot ovira, preko katere s svojimi človeškimi očmi ne moremo videti. A vstali Gospod vedno znova prihaja k nam in nas dviga z velikonočnim pozdravom: »Mir vam bodi!«

Smisel, ki ga velikonočna skrivnost daje našemu življenju, je povzet v stavku, ki ga je zapisal apostol Pavel: »Če smo z njim umrli, bomo z njim tudi živeli. Če z njim vztrajamo, bomo z njim tudi zakraljevali« (2 Tim 2,11-12).

Na dar, ki nam ga je Kristus zaslužil, je potrebno svobodno odgovoriti. Tako, da z zaupanjem, dejavno vstopimo v velikonočno skrivnost. Veliko noč lahko resnično doživimo le, če smo v veri prepričani v resničnost oznanila, ki ga poslušamo in, ko Jezusa Kristusa sprejmemo za svojega osebnega Gospoda in Odrešenika. Bistvo naše vere pa je v tem, da sprejmemo odločitev, ki daje smisel in pravo smer našemu življenju. Tako človek sprejema odrešenje in v nas na novo zaživi Božje življenje, da postajamo odrešeni ljudje. Zato sveti Pavel v Pismu Rimljanom pravi: »Če boš s svojimi usti priznaval, da je Jezus Gospod, in boš v svojem srcu veroval, da ga je Bog obudil od mrtvih, boš rešen« (Rim 10,9).

Želim vam doživete in lepe velikonočne praznike, naj vstali Gospod utrdi in pomnoži našo vero in naj naša srca napolni z veseljem in upanjem!

 

msgr. Alojzij Cvikl, mariborski nadškof metropolit