Velikonočno voščilo mariborskega nadškofa metropolita msgr. Alojzija Cvikla

msgr. Alojzij Cvikl, mariborski nadškof metropolit - Foto: Nadškofija Maribor msgr. Alojzij Cvikl, mariborski nadškof metropolit - Foto: Nadškofija Maribor

»Veselo veliko noč!« Tako se pozdravljamo za velikonočni praznik. Ta pozdrav je del naše tradicije in ga ponavljamo, ne da bi sploh prodrli v srčiko tega pozdrava. Vzhodni kristjani se pozdravljajo: »Gospod je vstal!« in drugi odgovarja: »Zares je vstal«.

Tako na vzhodu, kot na zahodu, si lahko postavimo vprašanje, zakaj še vedno, po več kot 2000 letih, tako slovesno obhajamo ta praznik? Vedno znova odkrivamo Jezusovo Vstajenje, ki je prehod iz smrti v življenje. Ta prehod ni samo nek zgodovinski dogodek, ampak je začetek nečesa novega, kar se nikoli ne bo končalo.

Velika noč nam razodeva dobroto in usmiljenje Boga, ki prinaša odrešenje. To pomeni, da človeku omogoča, da se lahko osvobodi vezi slabega, v katere se je zapletel in zaživi drugačno, lepše in polnejše življenje.

Sv. Avguštin je že v 4. Stoletju zapisal: »Vera kristjanov je Kristusovo vstajenje, kajti Bog je Jezusa pred vsemi 'potrdil tako', da ga je obudil od mrtvih!«

Velika noč je prepoznavanje in praznovanje Jezusovega zmagoslavja nad smrtjo. Kdor vanj veruje postaja soudeležen te zmage. To se dogaja že tu na zemlji. Vsakemu, ki njega sprejme za pot svojega življenja omogoča, da iz duhovne smrti vstane v novo lepše, polnejše in človeka vredno življenje. To je življenje nad katerim smrt nima več moči.

Velika noč daje smisel našemu življenju, kot pravi apostol Pavel:: »Če smo z njim umrli, bomo z njim tudi živeli (2Tim 2, 11)! Tako je velika noč edina, ki nam lahko osvetli tudi težke trenutke življenja, ko se srečamo s trpljenjem in smrtjo. Tudi v teh trenutkih k nam prihaja vstali Gospod z velikonočnim pozdravom: »Mir vam bodi!«

Dragi verniki in vsi ljudje dobe volje, želim vam lepe in doživete praznike, naj se tudi v vaših srcih utrdi vera, da je »Kristus, naše veselje, vstal in živi!« Naj ta novica vaša srca napolni z veseljem in upanjem!

msgr. Alojzij Cvikl DJ
mariborski nadškof metropolit