Velikonočna poslanica nadškofa Alojzija Cvikla

8.4.2023 Maribor Škofija Maribor, Velika noč

»Videl je in veroval« (Jn 20,8)

Potem, ko je Marija Magdalena sporočila učencem, da je Jezusov grob prazen, je apostol Janez skupaj s Petrom tekel h grobu, za Petrom vstopil vanj ter »videl in veroval« (Jn 20,8)

Kaj je videl in kaj veroval?

Videl je prazen grob, na tleh povoje, prtič pa posebej položen. Veroval je, da so to znamenja Jezusove zmage nad smrtjo. Veroval je, da se izpolnjujejo pisma. Veroval je, da se večna Beseda, edinorojeni Božji Sin, ki se je učlovečil in naselil med nami, vrača v Očetovo slavo.

Šele sedaj je spoznal, da se uresničuje Jezusova večkrat ponovljena napoved, da bo vstal od mrtvih.

Gospodovo vstajenje od mrtvih nam ne govori samo o Očetovem daru Sinu, ampak nam govori tudi, da zlo, krivda, bolezen, trpljenje in smrt nimajo zadnje besede v našem življenju.

Vsakoletno praznovanje velikonočne skrivnosti nam želi poglobiti našo vero, da »Sin človekov mora biti izročen v roke grešnikov, biti mora križan in tretji dan vstati« (Lk 24,7).

Aleluja je klic veselja, ki ga kristjani iz vsega srca zapojemo, kajti Gospod, ki je na križu daroval svoje življenje, je na velikonočno jutro premagal smrt in se začel prikazovati svojim učencem.

Dragi sobratje v škofovski, duhovniški in diakonski službi in vsi verniki naše nadškofije, želim vam duhovno doživete velikonočne praznike. Naj za vsakega od nas pomenijo poglobitev vere in zaupanja, da je Kalvarija le postaja na poti do vstajenja, saj je »naše življenje s Kristusom skrito v Bogu« (Kol 3,3).

Vsakdo je povabljen, da se kot apostol Janez v teh velikonočnih praznikih ustavi ob Jezusovem praznem grobu, vstopi vanj »vidi in veruje«.

Msgr. Alojzij Cvikl DJ,
mariborski nadškof metropolit