Velikonočna poslanica mariborskega nadškofa metropolita Alojzija Cvikla

31.3.2024 Maribor Velika noč, Škofija Maribor

Mir vam bodi! To so prve besede Vstalega Gospoda!  Pozdrav namenjen učencem na velikonočno jutro ni bil samo pozdrav, ki ga verni Judje tako radi uporabljajo. 

Ta pozdrav je pomenil vse to, kar je Jezus zaslužil s svojim trpljenjem in smrtjo na križu.

»Mir vam bodi!« Vstali Jezus pravi tudi danes vsem tistim trpečim, ki jočejo na vojnih žariščih po Evropi, na Bližnjem vzhodu in povsod po svetu, kjer se zdi, da je zlo dobilo svojo uro in se zora velikonočnega jutra še ne vidi, Kristusov grob pa je zaprt in zastražen.

Mir in velika noč sta med seboj tesno povezana. Obhajati veliko noč pomeni ustvarjati mir, spoštovanje, zaupanje, pomeni, da smo se v postnem času spravili z Bogom in zopet našli pot k bližnjemu.

Velikonočna skrivnost je edina, ki lahko odgovori na vprašanje o smislu našega življenja.

Navadno se nam ob lastni izkušnji trpljenja, bolezni ali smrti bližnjega zruši naš osebni svet. Trpljenje lahko pred nas postavi zid, preko katerega ne vidimo drugega kakor enoličnost in trdoto življenja. Človeško gledano redko vidimo več kot zgolj to. Smisel, ki ga velikonočna skrivnost daje našemu življenju, je povzet v stavku, ki ga je zapisal apostol Pavel: »Če smo z njim umrli, bomo z njim tudi živeli. Če z njim vztrajamo, bomo z njim tudi zakraljevali« (2 Tim 2,11–12).

Na dar, ki nam ga je Kristus zaslužil, je potrebno svobodno odgovoriti tako, da dejavno vstopimo v to skrivnost.

Veliko noč lahko resnično doživimo le, ko smo v veri prepričani v resničnost oznanila, ki smo ga slišali in ko Jezusa Kristusa sprejmemo za svojega osebnega Gospoda in Odrešenika. Vera je v tem, da sprejmemo odločitev, ki daje smisel in smer našemu življenju. Takšen človek je odrešen človek! Tako postanemo odrešeni ljudje. Zato sveti Pavel v Pismu Rimljanom pravi: »Če boš s svojimi usti priznaval, da je Jezus Gospod, in boš v svojem srcu veroval, da ga je Bog obudil od mrtvih, boš rešen« (Rim 10,9).

Želim vam lepe in doživete velikonočne praznike, naj se tudi vaša vera utrdi in pomnoži in naj vaša srca napolni z veseljem in upanjem!

 

Msgr. Alojzij Cvikl DJ
Mariborski nadškof metropolit