Večer v atriju: Duhovniški oktet Oremus

2.9.2018 ob 19:00 Celje Dom sv. Jožef, Umetnost, Cerkvena glasba, Kultura
Duhovniški oktet Oremus Duhovniški oktet Oremus

Dom sv. Jožef Celje vabi v nedeljo, 2. septembra 2018, ob 19. uri na koncert iz sklopa Večeri v atriju, ko bodo nastopili člani vokalnega sestava Duhovniški oktet OREMUS.

Vokalni koncert bo ponudil nabor sakralnih in domovinskih pesmi.

Atrij Doma sv. Jožef Celje ali Kardinalova dvorana (v primeru dežja)

Vstop prost - vabljeni!

Člani skupine:

Andrej Župan in Sebastjan Likar (1. tenor)
Marko Čižman in Janez Avsenik (2. tenor)
Bogdan Oražem in Matevž Mehle (1. bas)
Marjan Lampret in Janez Rihtaršič (2. bas)

Duhovniški oktet Oremus je začel s prepevanjem v letu 2006. Koroški duhovnik Jože Kopeinig je ob priliki praznovanja 100. letnici duhovniške zveze Sodalitas v Celovcu želel povabiti nekaj duhovnikov iz Slovenije, ki bi nastopili na tem praznovanju. Tako je nastal oktet, ki ga je sestavljalo šest župnikov, kaplan ter nadškofijski tajnik. Po prvem nastopanju, ki bi moral biti zgolj enkraten dogodek, pa se je zgodilo, da to ni bil zadnji …

Duhovniki so s petjem povezani predvsem pri bogoslužju. Na naših tleh pa je bil duhovnik, župnik, vedno tudi steber vzgoje za narodnost, domovinskost, domoljubje. Zato mu je blizu domača pesem, ki tolikokrat govori o ljubezni do domovine, o hrepenenju po domačih krajih, o starodavni želji naših prednikov po samostojni državi.

Prav to skuša oktet duhovnikov ljubljanske in novomeške škofije tudi s svojo pesmijo predstaviti. Ponižno češčenje Troedinega Boga in zvesto ljubezen do domovine, ki sprejema svoje otroke kakor mati. Njihovi nastopi pravzaprav niso koncert, temveč pričevanje. Pričevanje o Božjem klicu, Božji ljubezni in sinovski vdanosti slovenstvu. Duhovniški oktet ni društvo in ne akademska zasedba. V prvi vrsti so duhovniki. Želijo, da bi njihovo petje začutili kot molitev, slavljenje, češčenje. Bis orat, qui bene cantat, je zapisal sveti Avguštin.

V teh letih skupnega dela in petja, je oktet pri založbi Salve že izdal zgoščenko, in sicer z naslovom Cerkveno leto s pesmijo (2010). Druga zgoščenka z naslovom Oremus za domovino je izšla maja 2013. V letu 2016 oktet obhaja 10-letnico nastanka.

S svojim petjem in pričevanjem so razveselili vernike in poslušalce v svojih župnijah, na dobrodelnih koncertih, pa tudi med Slovenci v Avstriji, Nemčiji, Italiji in Luksemburgu. Jeseni 2015 so bili gostje v slovenski skupnosti v Lemontu IL ter obiskali kraje na Baragovi poti.