Nagovor škofa Sajeta na otvoritvi likovne razstave slikarja Andreja Jemca 'Udarec nedolžnosti'

21.3.2024 Ljubjana Umetnost
Foto: Tatjana Splichal Foto: Tatjana Splichal

Spoštovani visoki gostje, dragi prijatelji!

Ljudje obiskujemo razstave in si ogledujemo umetniška dela, muzeje in cerkve. To delamo ne zgolj zaradi kulturne obogatitve, ampak v upanju, da bi našli stik z lepoto in s presežnim. Srečanje z umetniškimi deli je za verujočega trenutek milosti in priložnost, da preko umetnosti in lepote okrepi odnos do Boga.

V naglici današnjega življenja nam Gospod preko umetniških del ponuja novih priložnosti, da se ob njih ustavimo, ga zaznamo in sprejmemo v svoja življenja. Ob njih lahko začutimo veselje in zadovoljstvo. Nas obogatijo. Niso zgolj kos papirja ali druge materije, temveč izraz notranjega in presežnega, kar je z besedami težko izraziti. Nagovorijo nas in obogatijo srce. Povezujejo nas in krepijo medsebojne odnose ter odnos z Bogom.

Umetniška dela vabijo, da človek zazna potrebo po preseganju tega, kar vidi z očmi. So odprta vrata proti neskončnemu; proti lepoti in večni Resnici.

Umetniška dela slikarja Andreja Jemca z naslovom »Udarec nedolžnosti« prihajajo tik pred velikonočnimi prazniki. Njegova abstraktna izraznost, ki je odraz umetnikovega doživljanja sveta, nas odpira h kontemplaciji večne lepote, ki jo vidimo v veri. Krščanska umetnost nas vodi v našo notranjost. Dviga nas nad to, kar je človeškega. Usmerja  nas nazaj k Ljubezni, ki nas je ustvarila, k usmiljenju, ki nas rešuje, k upanju, ki nas pričakuje. (prim. papež Frančišek, nagovor 28. 9. 2018)

Avtorjeve likovne stvaritve nam lahko pomagajo ponovno odkriti, kaj je v življenju pomembno in nas spodbudijo k prizadevanju za to, kar je dobro, lepo in resnično. Ob njih se bomo ustavili in premišljevali. V teh dneh priprave na Veliko noč še posebej ob podobi križa. Kontemplirali bomo skrivnost Gospodovega in tudi našega trpljenja.

Jemčeva dela nas bodo nagovorila vsakega na svoj način, glede na našo prehojeno pot, z ozirom na odnose in na to, kar sicer v življenju doživljamo.

Gospodu Andreju Jemcu, avtorju današnje razstave, ki jo sedaj odpiram, se zahvaljujem za njegovo pripravljenost, ponuditi svoja dela širši publiki v galeriji Družina. Hvala sodelavcem galerije za organizacijo razstave in vsem sodelujočim na današnjem dogodku. Vsem želim lepo pripravo na praznik Gospodovega vstajenja in vesele velikonočne praznike.

Več o otvoritvi razstave si preberite na spletni strani Družine.