Vabilo k molitvi za mir

2.3.2022 Cerkev v Sloveniji Cerkev v Sloveniji, Evropa, Mir, Molitev

Vabimo vas, da se jutri, na pepelnično sredo, 2. marca 2022, pridružite povabilu svetega očeta Frančiška k molitvi in postu za mir v Ukrajini. Sveti oče je ob koncu splošne avdience 23. februarja 2022 izrazil svojo »veliko bolečino v srcu« zaradi poslabšanja razmer v Ukrajini in določil za vso Cerkev dan molitve in posta za mir.

Predsednik Slovenske škofovske konference ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore je v svojem pismu 25. februarja 2022 poudaril, da »so v tem trenutku negotovosti in preizkušnje vsi državni voditelji dolžni storiti vse, da ustavijo nasilje v Ukrajini; vsi verniki pa moramo okrepiti molitev za mir in tamkajšnje prebivalce«.

Vabimo vas, da pri vseh svetih mašah med prošnjami vernikov dodate dve posebni prošnji za mir v Ukrajini:

  1. Gospod Bog, Knez miru, pomiri sovraštvo in odpravi krivice, ki vladajo med narodi, da bosta po vsem svetu vladala mir in pravičnost.

  2. Gospod Bog, Knez miru, prosimo te za mir v Ukrajini. Vse prebivalce Ukrajine še posebej obvaruj vojnih grozot in slehernega nasilja. 

Po sveti maši lahko dodate molitev Pod tvoje varstvo pribežimo in molitev papeža Leona XIII. k svetemu nadangelu Mihaelu. V knjigi Razodetja sv. nadangel Mihael nastopa v simboličnem videnju kot voditelj angelov, ki v silovitem boju s satanom in njegovimi angeli dosežejo sijajno zmago (Raz 12,7-18). Z molitvijo kličimo na pomoč sv. Mihaela kot zavetnika vesoljne Cerkve ter zavetnika Kijeva, glavnega mesta Ukrajine, v boju zoper zalezovanje hudobnih duhov:

Sveti nadangel Mihael,
brani nas v boju,
bodi nam v pomoč zoper zlobnost
in zalezovanje hudobnega duha.
Ukroti naj ga vsemogočni Bog,
ponižno zato prosimo.
In ti vodnik nebeške vojske,
satana in druge hudobne duhove,
ki hodijo po svetu v pogubo duš,
z Božjo pomočjo v pekel pahni.

Amen.

Zavod Slovenski pritrkovalci vabi slovenske župnije, da na pepelnično sredo, 2. marca 2022, ob 19.00 po cerkvah zvonijo zvonovi 5 minut in s tem vabijo vernike k molitvi.

Tajništvo SŠK