V Vatikanu sta se srečala papež Frančišek in anglikanski nadškof Justin Welby

16.6.2014 Vatikan Ekumenizem, Papež Frančišek

 

Danes dopoldne se je s papežem Frančiškom srečal canterburyjski anglikanski nadškof Justin Welby. Frančišek in Welby sta se najprej zadržala v zasebnem pogovoru, sledila je predstavitev anglikanske delegacije svetemu očetu z govori, zatem pa še skupna molitev v kapeli Urbana VIII. v Vatikanu.

Papež je v svojem govoru dejal, da se pred Jezusovim usmiljenim pogledom ne moremo pretvarjati, da ločitev med katoliško in anglikansko Cerkvijo ni sramotna in da ni ovira pri oznanjevanju evangelija zveličanja v svetu. Polna edinost se lahko zdi zelo oddaljena, pa vendar vedno ostaja cilj, h kateremu moremo usmeriti vsak korak na ekumenski poti, po kateri skupaj hodimo, je zatrdil in spomnil na 'Dekret o ekumenizmu' drugega vatikanskega koncila, ki poziva k nadaljevanju odnosov in sodelovanja, ne da bi se oviralo poti Božje previdnosti in nasprotovalo prihodnjim navdihom Svetega Duha. »Naš napredek k polnemu občestvu ne bo samo rezultat naših človeških dejanj, ampak svobodni dar Boga. Sveti Duh nam daje milost, da ne izgubljamo poguma, in nas vabi, naj se s popolnim zaupanjem prepustimo njegovemu mogočnemu delovanju,« je zatrdil papež.

Nadaljeval je, da se kot Gospodovi učenci zavedamo, da je vera prišla do nas preko številnih pričevalcev: »Dolgujemo velikim svetnikom, učiteljem in skupnostim, ki so nam skozi stoletja posredovali vero in ki nam potrjujejo naše skupne korenine.« Spomnil je na papeža Gregorja Velikega, ki je iz Rima odposlal meniha Avguština in njegove tovariše oznanjat evangelij ljudstvom Velike Britanije ter tako začel zgodovino vere in svetosti. Ta pomembna pot je po Frančiškovih besedah pustila globoko sled v cerkvenih ustanovah in izročilih, ki so skupni obema Cerkvama in ki prestavljajo trden temelj za bratstvo. »Na tem temelju gledamo z zaupanjem v prihodnost,« je poudaril. 'Mednarodna anglikansko katoliška komisija' in 'Mednarodna anglikansko katoliška komisija za edinost in poslanstvo' predstavljata pomembno okolje, jer se lahko na konstruktiven način pretrese stare in nove izzive ekumenskega prizadevanja.

Papež Frančišek je še spomnil na prvo srečanje z nadškofom Welbyjem, ko sta se pogovarjala o skupnih skrbeh in bolečini ob vseh hudem, ki pesti človeško družino, predvsem glede trgovine z ljudmi in drugih sodobnih oblik suženjstva. Frančišek se je Welbyju zahvalil za zavzemanje v zoperstavljanju temu nesprejemljivemu zločinu nad človeškim dostojanstvom. Na tem področju so bile vzpostavljene pomembne dejavnosti sodelovanja na ekumenskem področju ter tudi s civilnimi oblastmi in mednarodnimi organizacijami. Veliko je tudi karitativnih pobud, ki potekajo v različnih delih sveta, pri čemer je papež omenil mrežo za boj proti trgovini z ženskami. Pozval je k zavzemanju za vztrajen boj proti novim oblikam suženjstva, nudenju tolažbe žrtvam in zaustavitvi te tragične oblike trgovine. »Kot učenci, ki so bili poslani ozdravljat ranjeni svet, se zahvaljujem Bogu, da nam je pomagal, da se skupaj, vztrajno in odločno zoperstavljamo tej ogromni nadlogi,« je še dejal Frančišek.

 

Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan.