Uvod v mašo ob praznovanju sv. Stanislava v ljubljanski stolnici

13.11.2012 ob 15:00 Ljubljana Škofija Ljubljana, Zavod sv. Stanislava
Direktor Zavoda sv. Stanislava dr. Roman Globokar Direktor Zavoda sv. Stanislava dr. Roman Globokar

 

Dragi prijatelji, dragi bratje in sestre!

Ob praznovanju našega hišnega zavetnika sv. Stanislava smo se letos zbrali v stolni cerkvi ljubljanske nadškofije, ki letos obhaja 550-letnico svojega obstoja. Prišli smo kot romarji v mater vseh cerkva v naši nadškofiji, da se Bogu predvsem zahvalimo, da se s tako naklonjenostjo in blagoslovom ozira na naše delo. Veseli smo, da lahko skupaj odkrivamo zakonitosti narave pri fiziki, biologiji, kemiji, geografiji, matematiki …, da se lahko poglabljamo v človekovega duha pri slovenščini, latinščini, zgodovini, filozofiji, psihologiji, umetnosti, veri in kulturi, da se urimo v jezikih, športu, informatiki in glasbi. Si predstavljate življenje brez šole? Saj vem, da je včasih težko, da šola zahteva tudi napor, da imamo učitelji velikokrat premalo razumevanja za vas in za vaš svet, da se vam zdijo mnoge šolske stvari nezanimive in nepotrebne. Kljub vsemu pa je šola nekaj zelo lepega. Predvsem zaradi sošolcev, zaradi medsebojne povezanosti in podpore.

Kot verjetno že veste, je geslo letošnjega šolskega leta: Ne le zase. V našem zavodu želimo živeti Jezusov evangelij, želimo graditi Božje kraljestvo. Božje kraljevanje je tam, kjer vladata medsebojno spoštovanje in ljubezen, kjer je vsakdo brezpogojno sprejet, kjer sta mir in pravičnost, kjer je odpuščanje močnejše od sovraštva, kjer življenje zmaguje nad vsakršno obliko zla. Želim si, da bi bili vsi mi sodelavci pri izgradnji takšnega sveta.

V stolnici smo zbrani tudi ob grobu našega nadškofa dr. Alojzija Šuštarja, ki je na današnji dan pred 20. leti podpisal Akt o ustanovitvi Zavoda sv. Stanislava. S to sveto mašo se zahvalimo tudi za dar njegovega življenja, za vse, kar je naredil za naš zavod in za našo Slovenijo.

Veseli smo, da lahko to slavje praznujemo skupaj z vami, g. nadškof dr. Anton Stres. Zahvaljujem se vam za vašo naklonjenost in podporo. Lepo pozdravljam tudi g. škofa Antona Jamnika in vse druge sobrate duhovnike. Pozdravljam vse drage goste, predstavnike veleposlaništev v Republiki Sloveniji, predstavnike družbenega in kulturnega življenja. Pozdravljam tudi vse starše in prijatelje našega zavoda.

Da bo naša molitev prihajala iz čistih src, na začetku te svete maše priznajmo in obžalujmo svoje grehe.

 

direktor Zavoda sv. Stanislava dr. Roman Globokar