Uradni obisk velikega mojstra Suverenega malteškega viteškega reda v Sloveniji

14.6.2019 Slovenija Cerkev v Sloveniji, Dobrodelnost, Država
Veliki mojster Fra' Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto - Foto: https://www.orderofmalta.int Veliki mojster Fra' Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto - Foto: https://www.orderofmalta.int

Fra' Giacoma Dalla Torreja bo sprejel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, veliki mojster pa se bo udeležil tudi narodnega romanja bolnikov in invalidov na Brezje.

Veliki mojster Fra' Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto bo od 14. do 17. junija 2019 na uradnem obisku v Sloveniji, kjer se bo srečal z državnim vrhom in obiskal nekaj najpomembnejših krajev v državi.

V ponedeljek, 17. junija, bo velikega mojstra v spremstvu delegacije Suverenega malteškega viteškega reda z velikim kanclerjem Albrechtom Boeselagerjem dopoldne sprejel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Slovesnemu polaganju vencev pri Spomeniku vsem žrtvam vojn v Ljubljani, simbolu sprave slovenskega naroda po drugi svetovni vojni - bo sledilo zasebno srečanje predsednika Republike Slovenije in velikega mojstra v predsedniški palači, nato pa še uradno srečanje obeh delegacij. Veliki mojster in predsednik Republike Slovenije bosta po srečanju podala skupno izjavo za medije, obisk pa se bo nadaljeval z drugimi napovedanimi srečanji, med drugim tudi s predsednikom slovenske vlade Marjanom Šarcem.

Med obiskom v Sloveniji, s katero ima Suvereni malteški viteški red vzpostavljene diplomatske odnose od leta 1992, se bo veliki mojster srečal z ljubljanskim nadškofom metropolitom msgr. Stanislavom Zoretom in se udeležil narodnega romanja bolnikov in invalidov: v soboto, 15. junija, bo v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah sveto mašo daroval mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Po osebnem pozdravu prostovoljcev Suverenega malteškega viteškega reda v Sloveniji bo veliki mojster obiskal slikovito mesto Bled in cerkev Marijinega vnebovzetja na Blejskem otoku. 

V nedeljo, 16. junija, bo delegacija Suverenega malteškega viteškega reda pod vodstvom Fra' Giacoma Dalla Torreja obiskala Goro Oljko, zatem pa bodo goste sprejeli v muzeju na gradu Komenda, eni najstarejših posesti v lasti reda v Sloveniji.

Suvereni malteški viteški red v Sloveniji nudi osnovno pomoč ob naravnih nesrečah in sodeluje v programu za družbeno vključevanje Romov. Malteška pomoč v Sloveniji deluje od leta 2016. Tudi veleposlaništvo reda v Ljubljani je vključeno v različne dejavnosti za ostarele in ranljive osebe in je v rednem stiku s Pediatrično kliniko v Ljubljani glede donacij za opremo in zdravila.

Suvereni vojaški hospitalni red svetega Janeza iz Jeruzalema, Rodosa in Malte, ustanovljen v Jeruzalemu okoli leta 1048, je subjekt mednarodnega prava ter katoliški verski in svetni red. Poslanstvo reda je pričevanje vere ter pomoč ubogim in bolnikom. Suvereni malteški viteški red je danes dejaven predvsem na področju zdravstvene in socialne oskrbe ter človekoljubne pomoči, deluje pa v več kot 120 državah. 13.500 članom reda pomaga okoli 80.000 prostovoljcev ter 42.000 zdravnikov, medicinskih sester in reševalcev. Red upravlja bolnišnice, ambulante, zunanje zdravstvene enote, ustanove za ostarele in invalide, središča za bolnike z neozdravljimi boleznimi in službo prostovoljcev. Malteser International, posebna človekoljubna organizacija Suverenega malteškega viteškega reda, je vedno med prvimi pri nudenju pomoči ob naravnih nesrečah in blaženju posledic oboroženih spopadov. Red trenutno deluje v državah, ki mejijo na Sirijo in Irak, in nudi pomoč prebivalstvu, ki beži pred nasiljem. Italijanska reševalna služba Suverenega malteškega viteškega reda ob italijanskih enotah sodeluje v operacijah prve pomoči migrantom, ki v čolnih prihajajo v Italijo preko Sicilske ožine. Suvereni malteški viteški red je nevtralna, nepristranska in nepolitična organizacija. Dvostranske diplomatske odnose ima vzpostavljene s 108 državami, uradne stike ima še s 6 državami in odnose na ravni veleposlanikov z Evropsko zvezo. Je stalni opazovalec pri Organizaciji združenih narodov in  njenih posebnih agencijah ter ima stalne opazovalce pri vseh osrednjih mednarodnih organizacijah. Od leta 1834 je sedež reda v Rimu, kjer ima red zagotovljene zunaj ozemeljske pravice. 

www.orderofmalta.int

 

Dodatne informacije za medije:
Eugenio Ajroldi di Robbiate, Director of Communications, Sovereign Military Hospitaller Order of St John of Jerusalem of Rhodes and of Malta; Magistral Palace, Via Condotti, 68 – I 00187 Rome, tel: +39-06-67581.250, e-mail: [email protected]

V Sloveniji: Manica Ferenc, e-mail: [email protected] ali GSM: 031 678 588.