Umetniki za Karitas v Mariboru

16.10.2017 ob 17:00 Maribor Kultura, Karitas, Umetnik, Umetnost

Škofijska karitas Koper in Nadškofijska karitas Maribor vabita v ponedeljek, 16. oktobra 2017, ob 17.00 v Preddverje velike dvorane Narodnega doma v Mariboru na odprtje razstave likovnih del, ki so nastala v 22. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas pod geslom »Pogum vse ljudstvo v deželi, govori Gospod« (Ag 2,4).

Po pozdravnih nagovorih bosta o koloniji in avtorjih spregovorili stalni spremljevalki kolonije in razstav Jožica Ličen ter Anamarija Stibilj Šajn. Spremljajoči kulturni program bodo obogatili Nilda in Matej Luketič ter Gianni Rijavec. Razstavo bo odprl podžupan Maribora gospod mag. Zdravko Luketič.

Od leta 1995 dalje vsako leto poteka na Sinjem vrhu nad Ajdovščino mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas. V letu 2016 so se kolonije udeležili: Zdravko Dolinšek, Andrej Kosič, Jurij Kravcov, Petar Lazarevič, Miloš Marc, Jasna Merku, Alina Asberga Nabergoj, Patricija Simonič in Suzana Švent. Pridružili so se jim še strokovni sodelavci in pomočniki Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Milena Gregorčič, Silva Karim, Azad Karim, Mira Ličen Krmpotić, Bogdan Soban, Tone Seifert in Janez Štros. Ob dnevu odprtih vrat je svoje delo darovalo še 76 drugih likovnih ustvarjalcev.

Kolonija je prvi del celotnega projekta, ki se nadaljuje s potovanjem razstav. V letu 2016/2017 so bile razstave: Sinji vrh, Pretorska palača v Kopru, dvorec Zemono pri Vipavi, Klic dobrote v Celju, Ars v Gorici, galerija Družina v Ljubljani, Lokarjeva galerija v Ajdovščini, Peterlinova dvorana v Trstu, Cerkev Santa Marija dell'Anima v Rimu, Baragov zavod v Novem mestu. Pokrajinska knjižnica v Murski Soboti, na Sveti Gori nad Novo Gorico, Grošljeva galerija na Prevaljah in Dom sv. Lenarta v Lenartu. V Mariboru bo razstava na ogled do 10. novembra 2017.

Razstava Umetniki za karitas je bila v preteklosti kar dvajset krat postavljena v Galeriji Ars sacra v Mariboru, letos pa ji je vrata odprl Narodni dom Maribor.

Izkupiček posvojenih likovnih del je namenjen družinam v stiski.

Pripravila: Jožica Ličen, voditeljica projekta Umetniki za Karitas, GSM: 041 429 713, e-pošta: [email protected] .