Umetniki za Karitas na Sinjem vrhu

22.8.2013 Sinji vrh nad Ajdovščino Karitas, Umetnost
Umetniki za karitas 2013 Umetniki za karitas 2013

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino od ponedeljka, 19. do petka, 23. avgusta 2013, poteka 19. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas. Geslo kolonije in prodajnih razstav 2013/2014 je Pridite in poglejte. Izkupiček prodanih del bo namenjen obnovi Doma karitas na Cesti.

Na Sinjem vrhu v teh dneh ustvarjajo: Ivana Andrič Todić, Ana Cajnko, Irena Gajser, Willem van Hest, Dušan Klun, Dimitar Malidanov, Ivan Skubin, Janez Štros, Peter Vernik, Martina Žerjal in častni gost Andrej Jemec. Pridružili pa so se jim še naslednji strokovni sodelavci: Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Primož Brecelj, Azad in Silva Karim, Mira Ličen Krmpotić in Tone Seifert. Ob dnevu odprtih vrat, ki bo v četrtek, 22. avgusta, organizatorji pričakujemo še več drugih ustvarjalcev.

V četrtek, 22. avgusta 2013, bo potekal Dan odprtih vrat, ki ga bodo sklenili ob 18.00 s predstavitvijo nastalih del in kulturnim programom. Nastopili bodo Kitaristi iz Podnanosa, Otroci Novinc in Mladi z Gore. Prisotne bodo nagovorili upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih, ajdovski župan Marjan Poljšak in ravnatelj Škofijske karitas Koper Matej Kobal. Udeležence kolonije bosta predstavili voditeljica projekta Jožica Ličen in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn.

Projekt Umetniki za karitas je sestavljen iz treh delov:

  • likovne kolonije,
  • potujoče prodajne razstave ter
  • s prodajo likovnih del – konkretna pomoč.

Z letošnjo kolonijo in prodajnimi razstavami želijo zbrati sredstva za Dom karitas na Cesti, istočasno pa opozarjati na stiske in težave mater in otrok, kakor tudi socialno ogroženih družin in posameznikov, s katerimi se sodelavci Karitas pri svojem delu srečujejo. Poleg materialne pomoči, je nepogrešljiv tudi nematerialni vidik, saj sodobni človek ne potrebuje le hrane in stanovanje, marveč tudi kulturo, ki  skozi prodajne razstave Umetniki za karitas plemeniti družbo in posameznike.


Besedilo je pripravila voditeljica projekta Umetniki za Karitas in namestnica ravnatelja Škofijske karitas Koper Jožica Ličen, ki je za dodatne informacije in pojasnila na voljo na GSM 041/429–713 ali po e-pošti na naslovu [email protected].