Likovna kolonija Umetniki za Karitas 2013

19.8.2013 Sinji vrh nad Ajdovščino Karitas, Umetnost

V organizaciji Škofijske karitas Koper bo na Sinjem vrhu nad Ajdovščino od ponedeljka, 19. do petka, 23. avgusta 2013, potekala 19. mednarodna likovna kolonija Umetniki za Karitas. Kolonija in prodajne razstave bodo v letu 2013/2014 potekale pod geslom Pridite in poglejte. Izkupiček prodanih del bo namenjen obnovi Doma Karitas na Cesti.

Geslo kolonije Pridite in poglejte izhaja iz krovnega dokumenta za slovenski pastoralni načrt, vendar ima v kontekstu kolonije Umetniki za Karitas širši in praktičen pomen: pridite in darujte svoj dar, ki je lahko tudi čas, talent, znanje, skratka pomoč; na drugi strani pa povabilo ljudem, da jim skozi ustvarjena dela odpira pogled v umetnost, ki človeka plemeniti, in dobrodelnost, ki človeka bogati.

Izbrani udeleženci 19. kolonije so: Ivana Andrič Todić, Ana Cajnko, Irena Gajser, Willem van Hest, Dušan Klun, Dimitar Malidanov, Ivan Skubin, Janez Štros, Peter Vernik in Martina Žerjal. Častni gost: Andrej Jemec.

Pridružili se jim bodo še strokovni sodelavci: Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Primož Brecelj, Azad in Silva Karim, Mira Ličen Krmpotić in Tone Seifert. Na dan odprtih vrat so povabljeni še slikarji in kiparji iz preteklih kolonij in drugi likovni umetniki, ki bi želeli svoje delo darovati za namen kolonije.


Spremljevalni program

Pogovor o umetnosti in dobrodelnosti

V sredo, 21. avgusta 2013, zvečer bo pogovor o umetnosti in dobrodelnosti vodil urednik za področje kulture na Radiu Ognjišče Jože Bartolj, sodelovali pa bodo organizatorji, strokovni sodelavci in udeleženci. Izpostavljene bodo osebne izkušnje v povezavi s kulturo likovne umetnosti in kulturo darovanja.

Dan odprtih vrat

V četrtek, 22. avgusta 2013, bo dan odprtih vrat. Udeležencem se bodo pridružili tudi drugi ustvarjalci, ljubitelji umetnosti in morda prvi kupci. Ob 18.00 bo sklepna prireditev s predstavitvijo nastalih del in kulturnim programom. Nastopili bodo Mladi z gore, Kitaristi iz Podnanosa, Otroci Novinc in še kdo. Prisotne bodo nagovorili upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih, ajdovski župan Marjan Poljšak in ravnatelj Škofijske karitas Koper Matej Kobal. Udeležence kolonije bosta predstavili likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn in voditeljica projekta Jožica Ličen.


Projekt Umetniki za Karitas je sestavljen iz treh delov

  1. Likovna kolonija, kjer umetniki darujejo talent in čas za ljudi v stiski. V dosedanjih katalogih med leti 1995 in 2012 je zapisanih 1.191 imen avtorjev iz domače in tuje likovne scene, nastalo je 1.805 likovnih del. Izbrani udeleženci kolonije so akademsko izobraženi ali drugače uveljavljeni likovni ustvarjalci iz domovine in tujine. Udeleženci dneva odprtih vrat so umetniki iz preteklih kolonij ali tisti, ki želijo sodelovati v prihodnjih kolonijah, kakor tudi amaterski slikarji in kiparji, ki želijo svoj likovni zapis darovati v dobrodelne namene.
  1. Potujoče prodajne razstave so namenjene širjenju umetnosti in dobrodelnosti. Do sedaj je bilo v Sloveniji in zamejstvu organiziranih 191 prodajnih razstav. Od nastalih del je več kot 1.200 del že prodanih, ostala so postavljena na stalnih razstavah ali plemenitijo prostore, za katere so bila namenjena. Tudi letos bodo nastala dela potovala v Trst, Gorico, Ljubljano, Maribor in še kam, kamor jih bodo povabili. Še posebej so veseli povabila v Bruselj, kjer bodo v ponedeljek, 30. septembra 2013, odprli razstavo v prostorih Stalnega predstavništva RS pri EU v Bruslju (SPBR). Razstava bo odprta ves oktober. V Sloveniji bodo prvo razstavo iz tokratne kolonije odprli v Dvorcu Zemono pri Vipavi v petek, 22. novembra 2013.
  1. Tretji del projekta je konkretna pomoč ljudem v stiski: družine in posamezniki, brezdomci, zasvojeni, matere in otroci, ljudje, ki jih je prizadel potres, vojna, bolni, starejši. Letos bo izkupiček namenjen obnovi Doma Karitas na Cesti. Dom Karitas na Cesti je v lasti Darsa. Hiša je bila pred leti prvotno predvidena za rušenje, vendar je bila dana v uporabo Karitas za izvajanje humanitarnih programov. V njej izvajajo naslednje programe: materinski dom, program Popoldan na Cesti in medgeneracijski center. Zaradi dotrajanosti je hiša potrebna popravila, poleg tega nameravajo v mansardi urediti še štiri sobe in tako omogočiti materinskemu domu prepotrebno širitev.

Z letošnjo kolonijo in prodajnimi razstavami želijo zbrati sredstva za Dom Karitas na Cesti, istočasno pa opozarjati na stiske in težave mater in otrok, kakor tudi socialno ogroženih družin in posameznikov, s katerimi se pri svojem delu srečujejo sodelavci Karitas. Poleg materialne pomoči je nepogrešljiv tudi nematerialni vidik, saj sodobni človek ne potrebuje le hrane in stanovanja, marveč tudi kulturo, ki skozi prodajne razstave Umetniki za Karitas plemeniti družbo in posameznike.


Besedilo je pripravila voditeljica projekta Umetniki za Karitas in namestnica ravnatelja Škofijske karitas Koper Jožica Ličen, ki je za dodatne informacije in pojasnila na voljo na GSM 041/429–713 ali po e-pošti na naslovu [email protected].