»Učenje je veselo pričakovanje samega sebe« - Prvi šolski dan v Zavodu sv. Stanislava

2.9.2013 ob 8:00 Zavod sv. Stanislava Zavod sv. Stanislava

»Učenje je veselo pričakovanje samega sebe«

Prvi šolski dan v Zavodu sv. Stanislava

Tako kot po vseh šolah v Sloveniji, smo tudi v Zavodu sv. Stanislava zakoračili v novo šolsko leto, kjer smo še posebej prisrčno sprejeli vse tiste, ki so prvič prestopili prag naše šole. Med njimi je 149 gimnazijcev in 50 osnovnošolcev, konec septembra se jim pridruži še 35 študentov.

Na Škofijski klasični gimnaziji, kjer praznujemo 20. obletnico ponovne ustanovitve gimnazije, smo šolsko leto začeli s sv. mašo v šentviški cerkvi. Ob somaševanju duhovnikov, ki delujejo v Zavodu, jo je daroval ljubljanski pomožni škof in nekdanji direktor zavoda dr. Anton Jamnik. V velikem številu so se zbrali dijaki, starši in prijatelji Zavoda sv. Stanislava. V svoji pridigi je škof opogumil dijake, da naj z zaupanjem in pogumno stopijo v novo šolsko leto, saj je Bog vedno z nami. Med drugim je tudi poudaril, kako pomembno vlogo ima učitelj pri vzgoji v razredu, ne le pri podajanju znanja. Samo učitelj, ki nagovori učenca osebno, ko »srce govori srcu«, se vzpostavi pristen stik med njima in takrat, povzema Jamnik Johna Henry Newmana, profesorja na univerzi v Oxfordu, »se začne osebni vpliv učitelja. Noben akademski sistem ne more uspešno delovati brez njega. Kjer je vpliv, tam je življenje, kjer ga ni, tudi življenja ni. Sistem brez osebnega vpliva učiteljev na učence je kot polarni mraz in bo ustvaril zaledenelo, okamenelo in togo izobraževanje, nič drugega«. Celotno pridigo lahko preberete na povezavi:

Jutranji nagovor škofa Antona Jamnika ob začetku šolskega leta v Šentvidu

Med mašo se je poslovil tudi dosedanji ravnatelj na gimnaziji Jože Pucihar, za njegovo predano delo in zvestobo so se mu zahvalili direktor Zavoda dr. Roman Globokar, v imenu ljubljanske nadškofije škof Jamnik in nazadnje še dijaki, ki so najbolj cenili to, da si je vedno vzel čas zanje in deloval v njihovo dobro.

Na uvodni prireditvi pred zavodom je v. d. ravnatelja Škofijske klasične gimnazije Simon Feštanj po zapeti himni v kratkem nagovoru zaželel dobrodošlico predvsem 1. letnikom in poudaril, da »v šoli namreč spoznaš čudovite stvari, vse znanje, ki je delo mnogih generacij preteklosti, pa učitelji, ki so glasniki te preteklosti in vas (dijake) spremljajo v prihodnosti, v tisto prihodnost, o kateri govori prej omenjeni angleški učitelj, in ki se nahaja tukaj, med temi štirimi stenami. In prav zato je šola lahko nekaj izjemno lepega in zanimivega, in nikakor ni dolgočasna.«

Nagovor ravnatelja Simona Feštanja.

Dijake je šaljivo nagovoril tudi predstavnik dijaške skupnosti, sledil je še sprejem prvih letnikov in poseben pozdrav g. škofa letošnjim maturantom v njihovih razredih.

Ko je na gimnaziji stekel pouk, je bil na vrsti sprejem najmlajših učencev v Zavodu – to je že šesta generacija prvošolcev na Osnovni šoli Alojzija Šuštarja, saj bomo prihodnje šolsko leto z generacijo devetošolcev napolnili vse razrede. Za dobrodošlico so prvošolce s svečkami sprejeli drugošolci, poseben program pa je sedmi razred pripravil šestošolcem, ki se jim pridružujejo na predmetni stopnji. Med drugim so podpisali obljubo, ki jih zavezuje k večji odgovornosti, marljivosti in dajanju lepega zgleda mlajšim na šoli – tudi v smislu rasti v veri. Vse učence osnovne šole, ki jih je letos 350, je ob koncu pouka blagoslovil škof Jamnik. Vabljeni tudi k poslušanju oddaje na Radiu ognjišče »Naš gost«, kjer ravnateljica Osnovne šole Alojzija Šuštarja dr. Marina Rugelj, razmišlja o izzivih vzgoje in izobraževanja danes in sploh o svojem delu na šoli.

Priprava na prvi šolski dan se je v Jegličevem dijaškem domu začela že v mesecu avgustu, ko je potekalo spoznavno srečanje novincev in predstavitev njihovih družin. Novinci so skupaj preživeli še cel vikend, da bodo skupaj lažje vstopili v novo šolsko in domsko okolje. Ostale vzgojne skupine pa so ponovno zaživele včeraj, na predvečer prvega šolskega dne.

Glasbena šola je s kratkim kulturnim programom in nagovorom ravnatelja Draga Arka pospremila učence v novo šolsko leto. V duhu letošnjega gesla delovanja in ustvarjanja v zavodu  »Za več sem rojen« je poudaril odgovornost do mnogih darov, ki jih učenci glasbene šole imajo in za katere je prav, da jih razvijajo ob pomoči izkušenih glasbenih pedagogov in deloma tudi staršev.

Študentski dom Janeza Frančiška Gnidovca prvič pričakuje novince na spoznavnem dnevu konec septembra. Študijsko leto se bo začelo s sveto mašo  v začetku oktobra. Vseh  študentov v domu je letos 114.

Vsebinsko vodilo delovanja v vseh enotah v Zavodu sv. Stanislava preko celega šolskega leta 2013/14 je vrednota odgovornosti. Vsi zaposleni smo dolžni zaradi odgovornosti do poslanstva, ki ga opravljamo, in zaradi odgovornosti do naših učencev, izpolnjevati ne samo, kar je naša dolžnost, pač pa tudi, kar narekuje etična norma. Pri uresničevanju odgovornosti do sebe in drugih v vsakodnevnem življenju nas bo vodilo geslo Za več sem rojen.

Fotogalerija

Besedilo je pripravila pomočnica direktorja Zavoda sv. Stanislava Lily Schweiger Kotar, ki je za dodatne informacije na voljo po tel. št. 01/582–21–51 ali po e-pošti na naslovu [email protected].