Tretja kateheza v Letu družine – Poklicanost družine

29.6.2021 Katoliška cerkev Družina, Leto družine

Na praznik sv. Jožefa, 19. marca 2021 smo vstopili v Leto družine Amoris Laetitia, katerega cilj je svetovno srečanje družin v Rimu junija 2022. Na Dikasteriju za laike, družino in življenje v tem letu pripravljajo kateheze in spremljajoče videoposnetke za družine. Za njihovo sprotno prevajanje skrbi Urad za družino pri Slovenski škofovski konferenci. Kateheze so sad pričevanja družin in svetega očeta. Namenjene so premišljevanju v družini ali v skupnosti družin. Kateheze so zato odličen pripomoček za pogovor v zakonskih skupinah, pri družinski katehezi in podobnih srečanjih.

Zakaj se je vredno srečati ob teh katehezah? Z njihovo pomočjo se družina poveže, odkriva skrivnost Božjega delovanja in postaja odprta za oznanjevanje 'evangelija družine'. S katehezo postaja prav vsaka skupnost bolj družinska in s tem že pričuje o Bogu, ki sam pravzaprav biva kot družina treh oseb. Kateheze so hkrati tudi daljna priprava na svetovno srečanje družin, ki bo potekalo od 22. do 26. junija 2022 v Rimu.

Pred nami sta tretja kateheza in video z naslovom Poklicanost družine. V njej papež Frančišek skupaj z zakonskimi pari razmišlja o naslednjih vprašanjih:

  • kako lahko družina, ki je tudi sama nepopolna, vendarle postane luč v temi sveta;
  • kakšna je pot svetosti za poročene zakonske pare;
  • zakaj lahko Cerkev imenujemo »družino družin«;
  • o smislu našega skupnega življenja.

Ta vprašanja širše obravnava apostolska spodbuda Radost ljubezni (Amoris Laetitia), zato nas kateheza vabi k branju te spodbude, pod členi št. 58-88. 

Luka Mavrič