Terčeljev shod v Logu pri Vipavi

19.10.2014 ob 15:00 Log pri Vipavi Svetnik, Škofija Koper
Angelo Zerbo, Terčelj v koprskem zaporu Angelo Zerbo, Terčelj v koprskem zaporu

Terčeljev shod v Logu pri Vipavi bo v nedeljo, 19. oktobra 2014. Ob 15.00 bo molitvena ura, ob 16.00 pa sv. maša.

Čeprav je v času fašizma gorel za slovenski narod in simpatiziral z NOB, se je Filip Terčelj po vojni, na področju Soriške in Davške župnije, pogumno zavzel za ljudi, ki so trpeli zaradi totalitarnega komunističnega nasilja; za može, ki so bili odvedeni neznano kam, ter za žene in otroke, ki so bili izgnani v Avstrijo. Zavzel se je za družine teh preprostih ljudi nemških korenin.

V Škofji Loki, kjer je bil kaplan, so »zmagovalci«  takoj po vojni mučili in pobijali svoje nasprotnike na škofjeloškem gradu, v Crngrobu ter drugih okoliških moriščih. V vasi Pevno so komunisti pobili okoli 250 hrvaških otrok, o čemer slovenska javnost ne ve skoraj nič. Je Filip Terčelj za vse to vedel in se je tudi zaradi teh dejstev odločno opredelil za zatirane?

Letošnji Terčeljev shod v Logu pri Vipavi bomo obhajali  na dan zaključka izredne sinode o družini in v času, ko mnogi kristjani, jazidi, pripadniki drugih manjšin, tudi muslimani, ki se ne strinjajo s sunitskim džihadizmom, strahotno trpijo. Prosili bomo, da nam Filip Terčelj odpre oči in ušesa, nam razveže jezik ter nas opogumi, da si bomo prizadevali za ustvarjanje, ohranjanje in  graditev naših družin, pa tudi za veliko človeško družino, ki temelji na pravičnosti, medsebojnem spoštovanju, ljubezni in priznavanju verske svobode.

Terčeljev odbor

 

Fotografija slike na platno: Terčelj v koprskem zaporu.
Avtor: Angelo Zerbo, amaterski slikar iz Kopra, slika je nastala l. 2014.
Slika predstavlja Terčelja v koprskem zaporu, ki je kljub temu, da je v zaporu vesel.
Slikar je upodobil Terčelja tako, kot si ga predstavlja v nebesih: mladega, veselega, poveličanega. 

 

Kontakt:
Bogdan Vidmar
[email protected]
Tel.: 051 323 165