Tema 49. svetovnega dneva sredstev družbenega obveščanja: Sporočati družino, ki je prednostno okolje srečanja v zastonjskosti ljubezni

17.5.2015 Katoliška Cerkev Medij, Papež Frančišek

Sporočati družino, ki je prednostno okolje srečanja v zastonjskosti ljubezni bo tema 49. svetovnega dneva sredstev družbenega obveščanja, ki bo potekal 17. maja 2015 in nadaljuje lanskoletno temo Sporočanje v službi pristne kulture srečanja. Vsebina je hkrati usklajena s tem, kar bo tema prihodnjih dveh sinod: družina.

Papež Janez Pavel II. je v apostolski spodbudi Familiaris Consortio zapisal: »Odnose med člani družinske skupnosti navdihuje in vodi zakon 'zastonjskosti', ki v vseh in vsakem spoštuje ter pospešuje osebno dostojanstvo, kot nekaj resnično vrednega, saj s tem družina postane okolje srčnega sprejemanja, srečanja in pogovora, zastonjske razpoložljivosti, velikodušnega služenja ter iskrene solidarnosti.«

Cerkev se mora danes ponovno naučiti pripovedovati, kako je družina velik, dober in lep dar. Pri tem je poklicana najti način, kako izraziti, da zastonjskost ljubezni, ki si jo ponudita ženin in nevesta, približuje vse ljudi k Bogu in je zato tako vzvišena naloga. Zakaj? Ker usmerja pogled na pravo resničnost človeka ter odpira vrata v prihodnost, v življenje.

Svetovni dan sredstev družbenega obveščanja, edini svetovni dan, ki ga je vzpostavil II. vatikanski koncil, se obhaja na priporočilo številnih škofov z vsega sveta na nedeljo pred praznikom binkošti. Prihodnje leto je to 17. maja.

Papeževo poslanico za Svetovni dan sredstev družbenega obveščanja pa že tradicionalno objavijo 24. januarja, na god sv. Frančiška Saleškega, zavetnika novinarjev.

 

Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan.