Teden zaporov 2021: Pomislite na vrane

14.11.2021 Katoliška cerkev Cerkev v Sloveniji, Civilna družba

Od 14. do 20. novembra 2021 v Katoliški cerkvi in drugih krščanskih cerkvah obhajamo teden zaporov. Namen tedna zaporov je, da bi se kristjani zavedali potreb zapornikov in njihovih družin, žrtev kaznivih dejanj, zaposlenih in vseh drugih, ki skrbijo za zapornike.

Vrnitev upanja po dolgem obdobju brezupa. Molitvena tradicija ob odlomkih iz Svetega pisma nam pomaga prepotovati iz temin bolečine, trpljenja, strahu ali bridkosti do kraja, kamor lahko posije svetloba. Morda ta na začetku sije le skozi ozko špranjo, vendar sčasoma prinaša zoro upanja in občutenja Božje obljube, da smo ljubljeni in da ne bomo nikoli zapuščeni, nikoli sami. Ne glede na to, kako zmedeno ali težko življenje postane, ni Bog nikoli oddaljen in hrepeni, da bi ga spustili k sebi.

Vabimo vas, da vsak dan v tednu zaporov skupaj molimo ob zapisanih molitvah, ki so jih pripravili različni ljudje, ki jih srečamo v kazenskem procesu: zaporniški duhovnik, zaprta oseba, pravosodni policist, oškodovana oseba, oseba po prestani zaporni kazni, družinski član in predstavnik skupnosti, ki vsak na svoj način vzklika k Bogu, prosi za pomoč, se v veri odziva in se Bogu zahvaljuje za neskončno ljubezen, milost in usmiljenje. Vsaka njihova molitev je navezana na odlomek iz Svetega pisma.

Skupaj stopajmo skozi ta teden molitve in rastimo v našem skupnem razumevanju vrednosti, ki jo Bog polaga v vsakega izmed njegovih otrok, da bi se tako kot vrane vzpenjali, končno svobodni, polni zaupanja v njegovo preskrbo in ljubezen do nas.


Plakat v .pdf obliki na voljo na povezavi


Molitev tedna zaporov

Gospod, Ti ponujaš svobodo vsem ljudem. Molimo za vse ljudi v zaporih. Razlomi vse obstoječe vezi strahu in osamljenosti. S svojo ljubeznijo podpiraj zaprte, njihove družine in prijatelje, zaposlene v zaporih in vse, ki zanje skrbijo. Ozdravljaj vse, ki so jih ranila dejanja drugih, še posebej žrtve kaznivih dejanj. Pomagaj nam, da si bomo odpuščali, ravnali pravično, ljubili usmiljenje in v ponižnosti hodili skupaj s Kristusom v njegovi moči in z njegovim Duhom danes in vsak dan. Amen.

 

Več na spletni strani: https://center-ecce.si/