Svetovno srečanje družin v Rimu: dvorano Pavla VI. napolnila otroški jok in razposajenost

22.6.2022 Rim, Italija Družina, Leto družine
Foto: Družina - Ana Rupar Foto: Družina - Ana Rupar
Rimu se je s festivalom družin 22. junija 2022 začelo 10. svetovno srečanje družin. Udeležilo se ga je okrog dva tisoč delegatov iz 120 družin z vsega sveta. Pridružil se je tudi papež Frančišek, ki je povedal, da ima Bog poseben načrt z vsako družino, da bo svet s pomočjo družin postal dom, ki se bo odprl Kristusu.

Ker je bilo v dvorani veliko družin z majhnimi otroki, je koncert vokalne skupine Il volo spremljal koncert najmlajših, ki so od utrujenosti kdaj tudi zajokali. Prostor okrog papeža pa so izkoristili otroci za razposajeno tekanje, ki je poskrbelo za prisrčne fotografske motive. 

Prihod papeža pospremil bučen aplavz

Na začetku je pričeval Francesco Beltrame Quattrocchi, nečak blaženih zakoncev Quattrocchi, ki veljata za prvi blaženi zakonski par v Katoliški cerkvi. Prek video prenosa pa se je srečanju pridružil španski misijonar v Ukrajini. Po nastopu skupine Il volo so v dvorano Pavla VI. pripeljali papeža Frančiška, zbrani pa so ga pozdravili z bučnim aplavzom.

Nagovoril ga je prefekt Dikasterija za laike, družine in življenje, kardinal Kevin Farrell. Povedal je, da se bodo predstavile družine, ki niso idealne, saj papež sam pravi, da idealnih družin ni. 

Pet pričevanj zakonskih parov in družin

Serena Zangla in  Luigi Franco imata tri otroke in se želita poročiti cerkveno, saj sta našla katoliško skupnost, v kateri sta spet odkrila zaklad vere. Starši Chiare Corbella Petrilla, ki je v postopku za razglasitev za blaženo, so spregovorili o križu bolezni, ki ga je Chiara sprejela, da je lahko rodila zdravega sina Francesca, ki ima danes enajst let.

Paul in Germaine Balenza iz Konga imata tri otroke in sta poročena 27 let. Spregovorila sta o preizkušnji, ko je Germaine zapustila moža in otroke, saj je čutila, da jih ne zanima več. Po dolgem času bolečin sta se z Božjo pomočjo spet zbližala, se opravičila svojim otrokom zaradi bolečin, ki so jih ob ločitvi doživeli, in javno v cerkvi obnovila svoje poročne zaobljube.

Svoje pričevanje je delila tudi Iryna iz Ukrajine, ki sta jo v svoj dom sprejela Pietro in Erika Chiriaco, zakonca s šestimi majhnimi otroki iz Rima. »Nisva ju sprejela zaradi tega, ker bi bila tako dobra. Tudi midva imava težave v zakonu in z otroki. Gospod nama je dal, da se odpreva gostoljubju. Brez vere ne bi sprejela nikoga. Sprejeti drugega je sprejeti Kristusa,« je pričeval Pietro.

Zadnja je spregovorila muslimanka Zakia Sediki, vdova italijanskega ambasadorja Luca Attanasia, ki so ga ubili v Kongu 22. februarja 2021 med opravljanjem humanitarnega dela. Ostale so ji tri hčerke, Sofia, Lilia in Mira, ki jih želi vzgojiti v plemenite odrasle. Kot je povedala, so hčerke najprej mislile, da je papež zdravnik, saj je oblečen v belo. Zakia pa je povzela: »Papež je zares zdravnik, saj zdravi bolne duše.«

Poroka ni etiketa

Papež Frančišek se je vsem družinam zahvalil za njihovo prisotnost, posebno tistim, ki so delile svojo preizkušnjo. »Ni lahko govoriti o svojih težavah pred vsemi,« je dejal. Poudaril je, da so s svojim pričevanjem dali glas številnim družinam v stiski po svetu. Izjavil je, da je zakrament svetega zakona dar. »Zakon ni formalnost. Ne poročimo se, da bi bili katoličani z etiketo, ampak da bi bili zaznamovani s Kristusovo ljubeznijo. Zakon je čudovito potovanje, na katerem niste nikoli sami.« Družine je spodbudil, naj izhajajo iz svoje realne situacije in od tam hodijo naprej. »Želim, da bi bila Cerkev za vas dobri Samarijan, ki vas pritegne k sebi, vam pomaga, da nadaljujete vaše potovanje in naredite korak naprej, tudi če je majhen.« O velikih družinah je dejal, da je njihova značilnost sprejemanje. “Dajejo prostor drugim.” Izjavil je tudi, da so družine majhne Cerkve. 

Papež je družine spodbudil, naj se ustavijo in prisluhnejo, kaj jim govori Božja beseda in kje lahko naredijo korak naprej. »Dovolite, da vas Bog spremeni, da boste lahko vi spremenili svet in ga naredili za dom za vse, ki iščejo sprejetost, za tiste, ki želijo srečati Kristusa in vedeti, da so ljubljeni.«

Globoka pričevanja, ki pustijo pečat

Svetovnega srečanja družin se iz Slovenije udeležujeta zakonca Ana in Simon Murko, ki se veselita novih spoznanj in izkušenj, predvsem pa globokih pričakovanj, ki pustijo pečat.

V spremstvu sta tudi Luka Mavrič z Urada za družine Nadškofije Ljubljana ter ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar, ki je po uvodnem dogodku za Družino povedal, da je to lepa priložnost za srečanje kristjanov z vsega sveta in sicer na podlagi družine, na podlagi  kristjani z vsega sveta, in to na podlagi družine, na podlagi skrivnosti svetega zakona in vseh stvari, ki izhajajo iz tega, kot je družina. 

»Ob nas so sedeli družina iz Čila, za nami so bili verniki iz Slovaške, pred nami italijanska skupina, videli smo Hrvate, prišli so iz Amerike in Afrike … Lepo je videti isto skrivnost, ki se dogaja na vseh koncih sveta. Tukaj smo povezani kot bratje in sestre. Kar smo lahko doživljali v pričevanju družin. Kot je povedal kardinal na začetku, niso predstavljali idealnih družin, saj takih ni. Vsaka družina naj začne v trenutku in situaciji, kjer je. Ko nekdo dela korake skupaj z Bogom in brati kristjani, da bi lahko prišel v globljo edinost z Bogom in v večjo uresničitev poslanstva kristjana in vsake družine.«

Vir: Družina